VERTIKALNA VETRENJAČA – DOMAĆI PROIZVOD KOMPANIJE VETROING

Kompanija Vetroing proizvodi modularne vertikalne vetrogeneratore, koji mogu da se prilagode potrebama korisnika. Već posle nekoliko meseci razvoja vetrogeneratora, tim je dobio podršku Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i postao je jedan od učesnika Smart Start programa.

Vetroing je član Naučnotehnološkog parka u Čačku.

Nenad Milić, direktor kompanije je za naš portal govorio o benefitima vertikalne vetrenjače.

Kako je došlo do ideje o nastanku vertikalne vetrenjače?

Trenutno postoji velika potreba za korišćenjem obnovljivih izvora energije, pogotovu vetra. Hteli smo svima da omogućimo da koriste snagu vetra, ne samo velikim kompanijama. Vertikalne vetrenjače omogućavaju bolje iskorišćenje vetra, pre svega manjih brzina i gde se pravac često menja. Takođe, ne prave buku, modularne su i mogu da se naprave shodno potrebi kupca. Zbog toga su pogodne za gradske sredine, u dvorištu ili na krovu kuća…

Na koji način ona funkcioniše i gde može da se postavi?

Specifičan dizajn im omogućava da se pokreću čak i pri maloj brzini vetra, ali vetru bilo kog pravca. Mogu da se postave bilo gde gde postoji vetar. Zbog dimenzija, težine i modularnosti, može lako da se prenese i postavi na krovovima, u dvorištu kuća, pored puta, kružnih tokova… Mogu i da se kombinuju sa drugim energetskim sistemima.

Ako smo dobro informisani, korisnici mogu da personalizuju vetrenjaču i da sami biraju module?

Tako je, shodno potrebama kupca. Što više segmenata, više se energije proizvodi. Postoje i dodatni moduli poput startne asistencije (pokreće vetrenjaču pri jako malim brzinama), informacionog sistema, modula upravljanja snage i meteorološke stanice koja se postavlja pre postavke vetrenjače radi provere meteoroloških uslova na mikrolokaciji.

Da li Srbija dovoljno koristi potencijal energije vetra ?

Trenutno niko ne koristi dovoljno potencijal vetra. To se polako menja. Mi imamo značajan potencijal, pogotovu u istočnom delu Srbije i kraj Dunava. Potrebno je dosta ulaganja u takvim projektima.

Planovi kompanije Vetroing u budućnosti

Trenutno radimo na ekspanziji proizvoda koje nudimo i usavršavamo trenutne. Cilj nam je da povećamo efikasnost naših proizvoda i da izađemo na tržište u Srbiji, a kasnije i na svetsko tržište.

E2 portal