VEŠTAČKO PLUTAJUĆE OSTRVO OBALE SLONOVAČE

L’île Flottante, u prevodu Plutajuće ostrvo, jeste ostrvo napravljeno od 200 tona smeća i predstavlja primer zelenog turizma.
Ovo ostrvo na kojem se nalaze hotel, restoran, karaoke-bar i dva bazena veoma je posećeno, a deo energije se proizvodi pomoću solarnih panela.

„Kada je reč o ovom konceptu, sjajno je to što zagađenje plastičnim bocama pretvaramo u nešto pozitivno“, kaže Erik Beker o svom plutajućem ostrvu.

Beker želi da promoviše zeleni turizam i nada se da će njegov koncept inspirisati druge preduzetnike na sličan čin. Ostrvo trenutno teži 200 tona i izgrađeno je u laguni, jer je, objašnjava Beker, plitka voda bolja za koncept.

Svi objekti na ovom ostrvu imaju električnu energiju na solarni pogon, a slatku vodu dobijaju s kopna jer je laguna blizu Abidžana, najvećeg grada Obale Slonovače. Za noćenje u ovom odmaralištu potrebno je izdvojiti 100 dolara.

Ipak, Beker smatra da Plutajuće ostrvo još nije savršeno. Iako je ekološki prihvatljiviji od standardnih hotela, gosti i dalje ostavljaju otpad, a kanalizacija se redovno ispušta u lagunu, što je slučaj i s drugim mestima u Abidžanu. Zato Beker testira tehnologiju pretvaranja otpada u kompost za biljke, piše Klix.ba.

E2 portal   (B92)