VETROPARK U KOSTOLCU 2024.GODINE

Početak pripremnih radova za izgradnju vetroparka Kostolac – snage 66 megavata, u atarima sela Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno – obeležila su geomehanička istraživanja tla, koja podrazumevaju i bušotine na mestima gde je planirano postavljanje vetrogeneratora, trafostanice i priključnog razvodnog postrojenja.

Pomenuta istraživanja neophodna su, jer bi trebalo da pokažu kvalitet i stabilnost tla, te ukažu na potencijalnu pojavu podzemnih voda. Po njihovom okončanju, na osnovu dobijenih rezultata, obaviće se i projektovanje.

– Očekuje se da izrada temelja vetrostubova počne u februaru naredne godine. Planirano je 20 vetrogeneratora i 20 stubova, te izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže. A, pravi na redu su razvodno postrojenje i trafostanica, koji će se nalaziti na lokaciji Drmno, dok je započeta izgradnja puteva preduslov za fizički prilaz svakoj poziciji vetrogeneratora – kaže rukovodilac projekta Predrag Đorđević.

Opremu će, shodno ugovoru potpisanom u aprilu, za 103,7 mil EUR isporučiti firma Siemens Games. Njen transport obavljaće se specijalnim kamionima sa 10 osovina, dugačkim oko 60 metara – trasom od luke Smederevo do svake od četiri lokacije. Rok za završetak svih radova ističe u septembru 2024, kada bi kompletno postrojenje trebalo da bude pušteno u rad. Potom na red dolazi pribavljanje upotrebne dozvole.

Studijom opravdanosti predviđeno je da godišnja proizvodnja premaši 150 miliona kilovat-sati struje.

Pilot projekat

Izgradnja vetroparka Kostolac predstavlja pilot-projekat EPS – prvi takvog tipa koji realizuje ovo preduzeće.

– Dobro je što u ogranku TE-KO Kostolac imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta koje je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, što je jedan od preduslova za podizanje postrojenja u kojem će se energija dobijati iz obnovljivih izvora – ističe Predrag Đorđević.

Subovi od oko 180 metara

Stubovi sa vetrogeneratorima, računajući i njihove propelere, dostizaće visinu od oko 180 metara, a biće postavljeni na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-KO Kostolac.

E2 portal (Novosti)