VLASNICI KUĆA U ITALIJI MOGU BESPLATNO DA INSTALIRAJU FOTONAPONSKE SISTEME

Italijanska vlada je povećala podsticaj za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sisteme i sisteme za čuvanje energije za koje će se umesto dosadašnjih 50 od sada finansirati 110 odsto troškova! To je tek deo nove uredbe italijanske vlade, koja je prošle nedelje izglasala paket mera za oživljavanje privrede kao odgovor na krizu COVID-19.

Tri kategorije

Italijanske vlasti će 110-postotnu poresku olakšicu primeniti na tri vrste projekata obnove, uključujući izolaciju zgrada, zamenu sistema hlađenja i grejanja u stambenim zgradama, kao i zamenu sistema hlađenja i grejanja u porodičnim kućama. Svi fotonaponski projekti koji se odnose na obnovu zgrada koji nisu obuhvaćeni ovim kategorijama, ne dobijaju navedeni eko-bonus, ali ipak dobijaju 50 odsto umanjenja poreza.

Vlasnici porodičnih kuća imaju tri mogućnosti za ostvarivanje prava na ekološki bonus i to odbijanjem poreza na dohodak za razdoblje od pet godina, prenosom poreske olakšice na izvođače radova i dobavljače proizvoda, kao i fakturisanjem popusta.

Samo prva opcija od vlasnika kuća zahteva prihvatanje početnog troška ulaganja, dok druge dve mogućnosti to ne zahtevaju. Italijanska vlada utvrdila je i maksimalnu cenu od 2.400 eura po ugrađenom kilovatu za fotonaponske sisteme i 1.000 eura za kilovat-čas(kWh) za sisteme čuvanja energije.

E2 portal   (pv-magazine.com)