VMA POTROŠI ENERGIJE KAO GRAD OD 20.000 STANOVNIKA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potpisala je ugovor sa firmom Management4health GmbH iz Nemačke, koja će biti konsultant za sprovođenje projekta energetske sanacije Vojnomedicinske akademije (VMA), saopšteno je iz Vlade.

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije VMA iznosi 200 mil EUR. Podeljen je u tri faze, a vrednost prve faze je 55 mil EUR. Najveći deo sredstava za prvu fazu, u iznosu od 50 mil EUR obezbeđen je uz podršku nemačke razvojne banke KfW, a pet miliona evra obezbeđeno je iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Sve tri faze projekta predviđene su da se realizuju tokom narednih šest godina, a sredstva za naredne faze biće obezbeđivana sukcesivno, preko KfW banke, uz potencijalno učešće EU fondova.

Đedović je, nakon obilaska bolnice i potpisivanja ugovora, rekla da je VMA jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina i realizacija ovog projekta doneće, ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanje kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90% civilna lica.

– Analize koje su rađene pokazuju da postoji značajan prostor za efikasnije korišćenje energije u javnim objektima, naročito u zdravstvu – istakla je Đedović i dodala da je potrošnja električne energije na VMA jednaka potrošnji grada od 20.000 stanovnika.

Procenjuje se da će mere koje se sprovode u prvoj fazi rehabilitacije smanjiti potrošnju prirodnog gasa do 40% i električne energije do 30%, uz smanjenje emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

– Rehabilitacijom VMA ostvariće se uštede jednake rezultatima energetske sanacije 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 m² – navela je ministarka.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević izrazio je zadovoljstvo zbog toga što pred jubilarni 180. rođendan VMA, počinje realizacija ovog važnog projekta.

– Imajući u vidu složenost tehničko-tehnoloških sistema VMA, projekat energetske efikasnosti je svakako jedan od najvećih, a za nas i najvažnijih. Konačna realizacija biće dodeljena najboljima i na tome vam još jednom iskreno zahvaljujem – rekao je Vukosavljević.

E2 portal (eKapija)