VODIČ ZA UŠTEDU ENERGIJE

Prateći naše savete i predloge za uštedu energije, možete značajno da uštedite, kako kod kuće, tako i na putu. Vaš dom možete lakše i jednostavnije rashladiti i ugrejati – dok u isto vreme štedite novac.

Uštedom energije smanjujete i ukupnu potražnju za istom, a povećanje energetske efikasnosti je kao dodavanje još jednog izvora čiste energije na elektroenergetsku mrežu.

Jednostavna, praktična rešenja koja vam predstavljamo, možete da primenite već danas. Dobra su kako za vaš novčanik, tako i za životnu sredinu. Neki saveti su jednostavni, za druge vam je potrebno malo više napora i ulaganja, ali se i oni dugoročno isplate.

Energetski efikasna kuća pruža sav neophodan komfor i štedi energiju. Bez obzira da li preduzimate jednostavne korake ili se odlučujete na veća ulaganja, računi za struju će vam svakako biti niži. Takva kuća može da bude primamljivija zakupce, ukoliko jednog dana odlučite da je prodate.

Na žalost, najveći procenat energije se gubi kroz loše prozore, stare uređaje ili neefikasne sisteme hlađenja i grejanja. Kada gubimo energiju u svom domu, mi bacamo novac koji možemo da koristimo za druge stvari. Neka istraživanja su pokazala da jedna tipična porodica u Americi, potroši oko 2,200$ na komunalne usluge. Taj iznos može da se smanji za 25% ukoliko se pridržavate nekih od predloga za uštedu energije.

Ključ uštede je da vaš dom posmatrate kao energetski sistem sa nezavisnim delovima. Na primer, vaš sistem grejanja nije samo peć – to je sistem prenosa toplote koji počinje u peći i donosi toplotu celom vašem domu kroz mrežu cevi. Čak i energetski efikasna peć će trošiti mnogo, ako u kući postoji loša izolacija tavana, prozora, zidova, vrata.

Saveti za uštedu koje možete da primenite već danas
– Instalirajte programabilni termostat da smanjite račune i da efikasno upravljate sistemima grejanja i hlađenja
– Sušite veš na vazduhu, umesto u mašini
– Isključujte svetlo, televizor, kompjuter, monitor, kada niste u prostoriji
– Isključite utičnicu kada ne koristite kućnu tehniku; čak i u standby režimu, oni koriste energiju
– Smanjite termostat na bojleru
– Umesto kupanja, kratko se tuširajte i koristite tuš sa niskim protokom vode, za dodatnu uštedu
– Mašinu uključite samo onda kada je puna veša /sudova
– Kada grejete ili hladite prostoriju, proverite da li su zatvoreni vrata i prozori
– Vozite pažljivo; prebrza vožnja i naglo kočenje dovode do veće potrošnje goriva
– ENERY STAR proizvodi zadovoljavaju stroga pravila energetske efikasnosti, tako da, kada nabavljate kućne proizvode, obavezno potražite ovu oznaku na njima.

E2 portal