VRŠAC PRVI U SRBIJI DOBIO EKO TERETANU

Vršac je dobio prvu Eko teretanu u Srbiji, a nalazi se na gradskom jezeru gde je postavljeno 12 sprava za vežbanje napravljenih od drveta koje je plutalo rekom Savom.

Eko teretanu je osmislio profesor sporta Marko Ćirić, a cilj je da podigne svest rekreativaca o značaju smanjenja otpada i očuvanja životne sredine.

Kada je visok vodostaj rekom plovi razni otpad i oboreno drvo i voda ih nanosi u priobalje. Često boravim na Savi gde imam splav i u tom delu redovno čistim reku. S druge strane, okrenut sam sportu i kao trener sam želeo da iskoristim svoje sportsko znanje i iskustvo i napravim nešto što će doprineti vežbačima, uz podizanje njihove ekološke svesti. Naš cilj je da inspirišemo pojedince da daju prioritet sopstvenoj kondiciji, kao i dobrobiti naše planete„, objašnjava Ćirić.         

Da bi drvo iz reke bilo pripremljeno za obradu potrebna su dva meseca. Pošto ga sakupe, ono se suši i obrađuje u radionici u Beogradu, gde se i izrađuju sprave za vežbanje. Ništa se ne baca pošto se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava (malč). Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

U odnosu na klasičnu mehaničku, Eko Teretana svojim kombinovanim spravama pruža veće mogućnosti za vežbanje. Namenjena je za svim uzrastima, bilo da je reč o rekreativcima ili o profesionalnim sportistima, jer svaka od sprava ima mogućnost dodavanja opterećenja od 50kg. Takođe, na svakoj spravi nalazi se uputstvo kako se pravilno koristi. Autori Eko teretane planiraju da na isti način od drveta iz reka prave kreativne igraonice za decu i parkove za pse.

Kako je saopšteno, prva Eko teretana postavljena je zajedno sa Centrom za unapređenje preduzetništva mladih, zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci Evropske unije, u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

E2 portal (www.021.rs)