ZA OTVORENA VRATA KLIMATIZOVANE PRODAVNICE KAZNA DO 150 EURA

U petak, 22.jula u Parizu je donet zakon da svim vlasnicima klimatizovanih prodavnica, koji ostavljaju otvorena vrata preti naplata novčane kazne u visini do 150 eura. Kako navodi pariski dnevnik Le Parisien, zamenik gradonačelnice zadužen za ekološku tranziciju, Dan Lert, kaže da je „užasnut“ ovom praksom pariskih trgovaca koji se nadaju da će tokom velikih vrućina tako privući kupce. Zakon stupa na snagu danas, 25. jula, ali se ne odnosi na restorane i barove koji imaju uredno rešenje za postavljanje terasa.

Nakon što je prošle godine uvedena zabrana korišćenja grejalica na terasama restorana i barova, Grad Pariz namerava da sprovodi dodatne uštede energije, i da u potpunosti iskoreni „bahatu praksu rashlađivanja ulica“ na području celog grada. Ostavljanje otvorenih vrata ili prozora klimatizovanih prodavnica tako će trgovce od danas koštati i do 150 eura.

Početkom prošle nedelje, tokom ekstremnih vrućina koje su zahvatile Pariz i velik deo Francuske, pariske gradske vlasti su primile veliki broj pritužbi građana zbog postavljanja znakova o klimatizovanom prostoru ispred prodavnica. Ova „šokantna praksa“ proširila se gradom u vreme dok francuska vlada poziva građane na racionalno trošenje energije usred još jednog intenzivnog toplotnog talasa.

E2 portal