ZA RAZVOJ PAMETNIH GRADOVA 206 MILIONA DINARA

Danas (9.avgusta) su predstavnici osam jedinica lokalnih samouprava dobili sredstva za realizaciju projekata u okviru programa za razvoj „pametnih gradova“ u ukupnom iznosu od 206 miliona dinara.

Reč je o programu čiji je cilj unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština, a ugovori su u Vladi Srbije uručeni predstavnicima Čačka, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Užica, Aranđelovca, Kikinde, Zaječara i Beograda.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u narednih desetak godina će se povećavati broj stanovnika u velikim gradovima i očekuje se da će do 2030. godine čak 70% stanovništva na planeti živeti u velikim gradovima.

Projekti koji će se realizovati u lokalnim samoupravama daće podsticaj mladima da svoje inženjersko, inovaciono znanje iskoriste kako bi usavršili i modelirali neke nove procese da njihovi gradovi budu još pametniji, bolji i ekonomičniji.

U Kraljevu će biti realizovan projekat uspostavljanja sistema video-nadzora za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja, vredan oko 26 miliona dinara.

Opština Gornji Milanovac realizovaće projekat „Nabavka i ugradnja opreme i senzora za napunjenost kontejnera“, čija je vrednost oko 27 miliona dinara.

U Čačku će biti realizovan projekat vredan oko 24 miliona dinara pod nazivom „Postavljenje sistema SOS tačaka na teritoriji Čačka“ čiji je cilj da se podigne nivo bezbednosti građana Čačka i prigradskih sredina.

E2 portal   (Tanjug)