ZAGAĐIVAČI UZ KAZNU TREBA DA PLATE I SANACIJU ŠTETE NANETE ŽIVOTNOJ SREDINI

Zagađenje prirode, a time i zdravlja građana, ubuduće će biti sankcionisano kako takav nemar i zaslužuje. Zagađivač će plaćati ne samo kaznu nego i sanaciju posledica po ekologiju. To je ključna novina koju donosi Nacrt Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, a koji je bio tema javne rasprave održane prošle nedelje u Subotici, prenosi RTV.

“Do sada se ovo načelo primenjivalo kroz odgovornost za zbrinjavanje otpada, odnosno kroz naknade za zagađenje životne sredine. Međutim, po prvi put, sada se nazire da će biti utvrđena metodologija koliko zaista štete neka aktivnost čini životnoj sredini i, u određenom slučaju, biti urađena procena koja je šteta zapravo nastala”, rekao je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave Subotica.

“Nacrt Zakona je konkretna primena principa “zagađivač plaća”, što znači da je dužan, ukoliko se desi šteta prema životnoj sredini, da nadoknadi troškove sprečavanja štete“, objasnila je Tina Janjatović iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

“Usvajanjem ovog Zakona, Republika Srbija će načiniti značajan iskorak u osnaživanju zakonodavstva i učiniti životnu sredinu zdravom za sve stanovnike, a isto tako podržati održivi razvoj, što nam je i cilj”, istakla je Olivera Zurovac Kuzman, iz Misije OEBS-a u Srbiji.

E2 portal   (RTV)