ZAKON O KLIMATSKIM PROMENAMA U PROCEDURI DO KRAJA GODINE

Zakon o klimatskim promenama, koji će se naći u proceduri do kraja godine, znatno će i u svim sektorima ograničiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte i realizovati niz akcija kojim će se ubrzati pošumljavanje, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

– Od čvršćeg utemeljenja ekologije u Srbiji, brojnih mera koje su preduzimane, ili su sada u toku, kao što su usvajanje zakona o klimatskim promenama, izmene zakona o buci, izmene zakona o upravljanju otpadom, Srbija bi trebalo ovaj krug da zatvori sa zelenom ekonomijom, stvarajući ekološki odgovornije i svesnije društvo – ocenio je Trivan u obraćanju na manifestaciji „Smanjimo emisiju štetnih gasova – delujmo ekološki“.

Ministar je pozvao građane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu i da, uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom navika i ponašanja, doprinesu njenoj zaštiti.

Ukazao je i da je jedan od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i postizanje boljeg kvaliteta vazduha.

Prema njegovim rečima, emisija gasova staklene bašte u Srbiji je od 2000. godine tri puta povećana, zbog čega Srbija mora krenuti sa ozbiljnim merama kako bi se emisija smanjila, poboljšao kvalitet vazduha, i izbegle greške drugih zemalja koje su prolazile sličnim putem razvoja.

– Najveći zagađivači vazduha pre svega su termoenergetska postrojenja koja rade na ugalj, i to svih kategorija, od onih velikih, državnih, do onih individualnih. Strategija koju razrađujemo mora da smanji tu količinu zagađenja koje se emituje – naglasio je Trivan.

Pored strateških mera, naveo je ministar, značajno je da i građani povedu računa o tome kako troše energiju, kako se voze kada je reč o saobraćaju.

– Mi ne možemo da ostanemo mimo procesa sve veće upotrebe vozila koja su hibridna i na električni pogon, i sada upravo polako radimo na tome da to uđe u primenu – istakao je ministar.

Međutim, smanjenje emisije štetnih gasova potrebno je ostvariti i u drugim sektorima, kao što je građevinski, rekao je Trivan, čemu je bila posvećena ovogodišnja nedelja zelene gradnje.

Kako je istakao, 39% ukupnih gasova sa efektom staklene bašte potiče od objekata koji su energetski neefikasni i pozvao lokalne samouprave da se povedu primerom Beograda i stvaraju uslove za „zelenu“ gradnju.

Manifestacijom „Smanjimo emisiju štetnih gasova – delujmo ekološki“ obeležena je Evropska nedelja mobilnosti, Svetski dan bez automobila i Svetska nedelja zelene gradnje.

E2 portal   (Tanjug)