ZAPUŠTENA ZGRADA U KOPENHAGENU POSTAJE ENERGETSKI EFIKASNA

21

Danska arhitektonska kompanija Tegnestuen LOKAL sa sedištem u Kopenhagenu temeljno je obnovila fasadu jedne od „najružnijih“ zgrada u gradskoj četvrti Frederiksberg. Realizacijom projekta, izvršena je potpuna transformacija zapuštene betonske zgrade iz 1960-ih, koja je inovativnom obnovom svoje stanare približila prirodi, ali i jedne drugima. Umesto jednostavne obnove fasade, arhitekti su odlučili da drastično promene izgled zgrade ubacivanjem niza trouglastih staklenih balkona sa 50 malih bašti.

Glavna ideja projekta bila je stvaranje holističkog, socijalnog i arhitektonskog kontrapunkta uobičajenim obnovama zgrada, kakve se izvode u celoj Danskoj i koje su isključivo fokusirane na uštedu energije.

Planirana uobičajena obnova fasade s ciljem zaštite betonskih balkona od oštećenja vodom, postupno se pretvorila u celokupnu obnovu, kojom su se arhitekti, umesto jednostavnog zastakljivanja otvorenih balkona, odlučili na umetanje novih trouglastih staklenih balkona. Time su stvoreni novi zajednički prostori za boravak i druženje, a dodatak funkcionalnih staklenih ploča takođe omogućuje prijatno korišćenje balkona od proleća do jeseni, i pomaže u zaštiti od buke.

Osim što su novom atraktivnom fasadom značajno ulepšali zgradu, ali i taj deo ulice, vlasnici stanova dobili su i malo zelenila. Svaki stakleni balkon ima svoju malu baštu iz koje rastu biljke. Stanari zgrade svoje male baštenske parcele takođe mogu da koriste za uzgoj ukrasnog bilja i/ili povrća.

E2 portal   (Ekovjesnik)