ZAŠTO DUŠECI UGLAVNOM ZAVRŠAVAJU NA DEPONIJAMA

Dobri su za spavanje, ne i za životnu sredinu  samo u SAD godišnje na deponiji završi oko 20 miliona dušeka. Razlog leži u zahtevnom recikliranju i konzumerizmu – dok smo nekada menjali dušeke na 10 godina, danas to radimo znatno češće.

Podaci u Velikoj Britaniji ukazuju da se godišnje baci 7 miliona dušeka. Organizacija Zero Waste Scotland procenila je da, kada bi svi dušeci koje Škotska baci svake godine, a takvih je 600.000, bili poređani jedan na drugom, gomila bi bila viša od najviše škotske planine Ben Nevis (1345 metara nadmorske visine).

Dušeci su među najčešće nelegalno bačenim stvarima. Kako kažu u britanskoj Nacionalnoj federaciji kreveta, manje od petine dušeka se reciklira. To ne treba da čudi. Proces recikliranja dušeka nije jednostavan, objašnjavaju stručnjaci.

Dušek se teško reciklira

Fizički je naporno “razbiti” dušek u delove, a problem je i recikliranje poliuretanske pene koja je postala jedna od glavnih komponenti. Trenutne metode recikliranja su mehaničke što znači da se materijal skida sa dušeka i kasnije postaje podloga za tepihe.

Zbog toga su u razvoju nove tehnologije čiji je cilj da što više sačuvaju materijal. Nove metode tragaju za hemijskim metodama recikliranja tako da se pena preradi i pretvori u sirovinu.

Naučnici u Kaliforniji su razvili mašinu koja odvaja metalne kalemove od polipropilenskih džepova bez uništavanja ostatka materijala. U Francuskoj je otvorena prva evropska fabrika (Renuva Mattress REcycling Programme) za recikliranje dušeka koja hemijski tretira penu i daje joj novi život kao sirovini za punjenje novih dušeka ili za izolacione table.

Jedna od nekolicine kompanija koja je nudila opciju recikliranja starih dušeka je Ikea koja je od korisnika preuzimala dušeke i zatim ih donirala ako su u upotrebljivom stanju. Upravo u ovoj oblasti stručnjaci vide mogući način da se recikliranje i ponovna upotreba podstaknu.

Osim problematičnog recikliranja, velikom broju dušeka na otpadu doprinosi i veća tražnja. Prema podacima Statiste, svetsko tržište dušeka vredno je 30 mlrd USD.

Danas je više izbora nego ikad, kompanije nude jednostavnu isporuku na vrata, sa klauzulom da se mogu vratiti u narednih 100 dana. Sve to doprinosi da se dušeci danas menjaju češće nego ranije kada su se koristili godinama, pa i decenijama.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)