ZAŠTO JE BIM TEHNOLOGIJA TOLIKO PROFITALBILNA?

hiCAD se bavi BIM tehnologijom na ovim prostorima već više od 27 godina. Osnovan je 1996. godine. Vizija firme je da bude vodeći provajder informacione tehnologije za arhitektonsku delatnost i građevinsku industriju.

BIM ubrzava skoro sve procese u projektovanju i izgradnji objekata. Boljom organizacijom, automatizacijom i komunikacijom koje BIM donosi u fazi projektovanja, projekti se izrađuju brže i kvalitetnije.

Kvalitetnija BIM dokumentacija i komunikacija u fazi izvođenja omogućava bolju koordinaciju, eliminaciju neplaniranih radova i samim tim bolju procenu toka realizacije, kao i skraćenje vremena izvođenja.

Velika količina podataka koja je pohranjena u BIM modelu je važan resurs za odžavanje objekata. Upravljanje prostorima i tekućim ili havarijskim održavanjem objekata se vrši sve vreme dok se objekat ne sruši i to kroz više decenija. Uštede u vremenu i novcu u ovoj fazi životnog ciklusa zgrade čine najznačajniji deo ukupnih ušteda.

Znanje je profit kada se konkretizuje u oblik proizvoda i usluge koji rešava određeni problem. Investitori imaju problem male zarade u odnosu na veliki rizik. Kompanije imaju problem pojave opstanka na tržištu. Rešenje oba problema su BIM stručnjaci.

Ko su BIM menažeri?

BIM menadžeri (eng. BIM Manager) su nova profesija na tržištu koja se razvila s potrebama BIM projekta, naročito u smislu očuvanja i povećanja efikasnosti komunikacije i kolaboracije između saradnika na projektu. BIM Menadžeri imaju važnu ulogu u radu s građevinskim projektima – od procene troškova i vremena potrebnog za implementaciju BIM-a, prepoznavanja potreba za korišćenjem specifičnih BIM softvera, pa do ostvarivanja zadovoljstva klijenata. Na praktičnom nivou, BIM menadžeri su čuvari odgovorni za inovacije koje će se desiti unutar njihove organizacije i u saradnji s drugim projektnim timovima.

BIMcloud

Uz BIMcloud korisnici dobijaju bezbednu saradnju u realnom vremenu između članova projektnog tima, bez obzira na veličinu dizajnerskog projekta, lokaciju kancelarija ili brzinu internet veze. Konfiguracije privatnog i javnog oblaka na standardnom hardveru i softveru omogućavaju čak i manjim kancelarijama da iskoriste brz, efikasan i siguran pristup zajedničkim projektima u realnom vremenu.

Čvrsta platforma za multidisciplinarnu saradnju u projektovanju čini BIMcloud alatom na koji arhitekte i inženjeri mogu da računaju.

Zašto Archicad?

Archicad-ovi moćni ugrađeni alati i interfejs prilagođen korisniku čine ga intuitivnijim i najefikasnijim BIM softverom na tržištu. Uz gotovu projektnu dokumentaciju, publikovanje jednim klikom, foto-realistično prikazivanje i najbolju analizu u klasi, Archicad omogućava arhitektama da se fokusiraju na ono što najbolje rade: projektuju sjajne zgrade.

Archicad-ova nova integrisana mogućnost- Design Options, prisutna u najnovijoj verziji, Archicad 27, izgrađena na glatkom procesu projektovanja od samog početka do izvođenja projekta, ovlašćuje arhitekte i multidisciplinarne timove da efikasnije procenjuju i predlažu opcije projekta klijentima, omogućavajući im da pronađu najbolje alternative u projektu u znatno kraćem vremenu.

Poboljšana konzistentnost i novi alati za produktivnost, kao što su Distance Guides, omogućavaju aktivno pozicioniranje elemenata zgrade upotrebom numeričkog i grafičkog unosa dimenzija.

Bilo da kreirate sopstvene parametarske objekte ili razvijate komercijalne biblioteke objekata, svideće vam se novi GDL Editor. Poboljšana navigacija zahvaljujući isticanju sintakse, prečicama za uređivanje komandi, kao i opciji tamnog režima za smanjenje naprezanja očiju, još jedan su u nizu poboljšanja nove verzije Archicad-a 27.

Sarađujte sa projektantskim biroima koji koriste OPEN BIM da biste implementirali fleksibilne, intuitivne, vodeće multidisciplinarne procese projektovanja instalacija i građevinskih konstrukcija.

Archicad 27 je opremljen IFC4 sertifikatom za uvoz i izvoz fajlova koji je izdala međunarodna buildingSMART organizacija. Ovo obezbeđuje doslednost i efikasnost u razmeni podataka između disciplina i drugih rešenja.

Razmena strukturnih analitičkih modela ne može biti lakša! Koristite otvoreni Structural Analitical File (SAF) format da izvezete analitički model arhitektonskog projekta u Archicad 27 i pošaljete ga direktno građevinskim inženjerima koji rade proračune u softverima kao što su SCIA, RISA ili TOWER.

Korisnici Archicad-a će ubrzati svoje procese projektovanja modelovanjem, dokumentovanjem i vizuelizacijom opcija i kombinacija dizajna brže i lakše nego ikad.

Uz pomoć izvorne AR i VR veze olakšana je razmena sa industrijski standardnim FBX datotekama.

Archicad prikazi se takođe mogu iskusiti kroz virtuelnu stvarnost koju je omogućio Enscape. Direktna veza Archicad-Enscape može da ponudi lakši način za navigaciju kroz model i pruži impresivno 3D iskustvo samog projekta za bolju saradnju i prezentaciju klijentima.

E2 portal (Gradjevinarstvo)