ZAŠTO JE IZOLACIJA VAŽNA

10

Ako želite da imate “zeleni” dom, prvi korak ka tome je provera izolacije. Bilo da razmišljate o ulaganju u solarne panele, solarno zagrevanje vode, toplotne pumpe, ili bilo koji drugi zeleni izvor energije, prvi korak je uvek poboljšanje izolacije vašeg doma.

To će vam omogućiti da maksimalno iskoristite prirodne resurse i da ne trošite energiju. Ako preskočite ovaj korak, na kraju ćete potrošiti mnogo više novca da biste pokrili energetske potrebe vašeg loše izolovanog doma.

Izolacija je jedan od najefikasnijih načina za uštedu energije kod kuće, jer pomaže da zimi kuća bude topla, a leti hladna. Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da se dobrom izolacijom trosobne kuće može godišnje uštedeti oko 300 funti na računima za energiju.

Osim što možete da održavate idealnu temperaturu zimi i leti, izolacija je takođe korisna za smanjenje zagađenja bukom. Dobro izolovana kuća je veoma energetski efikasna i treba joj malo dodatnog grejanja i hlađenja.

Koliko ćete novca uštedeti izolacijom, zavisi od različitih faktora, poput vrste izolacije i veličine vaše kuće. U zavisnosti od toga koliko je stara vaša kuća, moraćete da postavite više ili manje izolacije.

Obično su novije, moderne kuće izgrađene po dobrim izolacionim standardima, ali kod starijih kuća ima mnogo posla. Kada je previše hladno, a izolacija loša, toplota se gubi u svim pravcima.

Možete da izaberete da izolujete krov, podove, zidove, prozore i vrata. Najvažnija je izolacija zidova, pošto oni mogu u prosečnoj kući da gube između 30 i 40% toplote. Krov je na drugom mestu, sa gubitkom od oko 25% toplote. Zatim dolaze prozori i vrata sa 20%, i na kraju pod. 

Od čega su napravljeni izolatori?

Postoji različiti materijali i kvaliteti, ali generalno se dobri izolatori sastoje od proizvoda koji imaju strukturu sličnu vuni i koji hvataju sitne vazdušne džepove. Tkanine poput pamuka i konoplje su odlični izolatori, što znači da ako imate zavese od ovog materijala, one će doprineti dobroj izolaciji. Takođe, proizvodi na bazi drveta, poput lesonita i drvenih vrata, dobri su izolatori i pomažu da vaša kuća ne gubi toplotu. Uz to, postoji i pena u spreju, na bazi poliuretana, i uglavnom se koristi za crepove, pošto popunjava praznine, a može da se koristi oko prozora i vrata.

Nakon što ste proverili i optimizovali izolaciju vašeg doma, spremni ste da vaš dom učinite energetski efikasnim. Možete sami da proizvodite električnu energiju primenom nekih sistema zelene energije, koji će se na kraju sami isplatiti. Na ovaj način ćete smanjiti ugljenični otisak vašeg domaćinstva i dugoročno uštedeti novac.

E2 portal