ZAŠTO PLAN ZA ENERGETSKU SANACIJU SPORO NAPREDUJE

Da bi zaživeo, neophodnodan je drugačiji pristup planu nadležnih da se u sledećoj godini u oko 100.000 domaćinstava u Srbiji obavi energetska sanacija, smatraju stručnjaci.

U saradnji sa Svetskom bankom i EBRD obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koji je započet tokom prošle godine, piše Danas.

U Ministarstvu rudarstva i energetike očekuju da će nastavkom programa u narednoj godini biti obuhvaćeno više od 100.000 domaćinstava. Javni poziv će biti raspisan u četvrtom kvartalu tekuće godine i u narednom periodu na godišnjem nivou biće više javnih poziva za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević pak nije optimista da bi takav plan mogao da bude ostvaren shodno „prolaznom vremenu“, odnosno dosad urađenom na tom planu.

– Ako se zna da su nadležni dosad zamenili stolariju u oko 4.000 domaćinstava u Srbiji a da je taj proces započeo još prošle godine teško je poverovati da će cifra koju najavljuju iz Ministarstva rudarstva i energetike moći da bude ostvarena. Nema osnova poverovati da će rezultati biti bolji od onih koji su postignuti do sada. Jedini način da se ubrza povećavanje energetske efikasnosti kroz zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela je da se promeni pristup u realizaciji tog posla – navodi Radosavljević za Danas.

On smatra da je potrebno je pojačati kampanju edukacije koja bi građanima približila zbog čega je za njih korisno da iskoriste državne subvencije i poboljšaju energetsku efikasnost u svojim domovima.

– Potrebno je potrošačima predočiti kakvi su konkretni benefiti ako se odluče da zamene stolariju i ugrade solarne panele u svojim domovima. Treba tačno odrediti koja je to ciljna grupa koja će se najpre opredeliti za takve investicije i direktno joj se tim povodom obraćati kroz reklamne kampanje. Tako nešto je dosad definitivno izostalo. Sem nekoliko tekstova u par listova nije se nigde mogla primetiti kampanja koja bi građane motivisala da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima. Potreban je daleko veći angažman na tom planu. Naročito je bitno da se u tom segmentu istaknu lokalne samouprave – ističe Radosavljević.

On dodaje da je takođe veoma bitno da se administrativno skrati procedura prijavljivanja za subvencije, prenosi Danas.

– Ona definitivno mora biti takva da spreči bilo kakve koruptivne i druge nepravilnosti. Tu spora nema. Međutim, nikako ne sme da bude preterano komplikovana niti preterano dugačka jer to odbija ljude da učestvuju u njoj. Dakle tek kad se promeni pristup nadležnih u realizaciji ovog programa možemo da očekujemo da će u daleko većem broju u domaćinstvima biti ugrađena nova stolarija i solarni paneli nego što je to slučaj u ovom trenutku – naglašava Radosavljević.

List Danas podseća da je prošle godine Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je posredstvom Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Od pokretanja Nacionalnog programa, dakle godinu dana unazad, obezbeđene su subvencije za oko 25.000 domaćinstava a u više od 4.000 izvedeni su radovi.

E2 portal (Danas)