ZAUSTAVLJENO IZBACIVANJE UGLJA ZBOG SKOKA CENE GASA

Foto: Reuters

Napori EU da postepeno izbaci ugalj kao velikog zagađivača iz proizvodnje energije zaustavljeni su zbog skoka cena gasa, pokazala je nova analiza tržišta struje u 2021. nezavisnog instituta Ember.

Ugalj u Evropi zamenjen obnovljivim izvorima

Poslednjih godina ugalj kao energent u Evropi zamenjen je obnovljivim izvorima i prirodnim gasom. Gas je kao i ugalj fosilno gorivo ali emituje upola manje ugljenika.

„Međutim, kao posledica rastućih cena gasa u drugoj polovini 2021, novi obnovljivi izvori zamenili su fosilni gas“, navodi se u Emberovom šestom godišnjem izveštaju objavljenom 1. februara.

Gas je u 2021. poskupeo za 585% i to je, navodi Ember, za posledicu imalo „jedan od najvećih šokova cena energije od embarga na naftu OPEK 1973. godine“. Zato je cena proizvodnje struje iz gasa povećana sedam puta i vodila je astronomskom rastu cena energije u Evropi.

Istraživači Embera utvrdili su da je kao rezultat proizvodnja struje iz uglja opala za samo 3% između 2019. i 2021. u poređenju sa padom od 29% u dve godine pre toga.

Direktor Embera za Evropu Čarls Mur pozvao je da se preduzmu mere kako bi se obezbedilo da Evropa ostane na putu postepenog prelaska sa uglja na čistije energente.

„Zakonodavstvo je jedini način koji garantuje zatvaranje elektrana na ugalj do 2030; kolebljive cene gasa jasno su pokazale da se ne možete oslanjati samo na tržišne snage“, rekao je Mur.

Podaci za 2021. suprotni su onima iz prethodnih godina, tokom kojih je pala proizvodnja energije iz uglja zbog znatnog rasta jeftine solarne i energije vetra.

U 2019. je proizvodnja uglja u EU smanjena gotovo za četvrtinu, što je bio jedan od najvećih padova do tada.

Takvi podaci se međutim ne vide u novom Emberovom izveštaju.

Prema izveštaju, udeo fosilnog goriva – uglja i gasa, u proizvodnju struje u EU u 2021. pao je na 37% sa 39% u 2019. Istovremeno je iz obnovljivih izvora proizvedeno 37% struje a iz nuklearne energije 26%.

Ember navodi da je u poslednje dve godine proizvodnja energije iz uglja smanjena u Španiji za 42% a u Grčkoj za 43% ali je to nadoknađeno povećanjem u drugim zemljama, poput Irske i Poljske, navodi Ember.

Izveštaj te neprofitne organizacije pokazao je i da nisu tačni glasovi da obnovljivi izvori nisu isporučivali dovoljno energije za vreme krize sa gasom. Kako se navodi, solarna i vetroenergija u drugoj polovini 2021. beležili su rekorde svakog meseca, izuzev septembra.

„Energija vetra i solarna dostigle su rekord u 2021. (547 TWh) i prvi put dale više struje od gasa (524 TWh),  uprkos umerenom rastu zbog manjih brzina vetra. Posebno je porasla proizvodnja solarne energije i na severu i na jugu Evrope i u 2021. je proizvedeno za 27% više nego 2019, pri čemu je u Holandiji i Španiji produkcija udvostručena u tom periodu“, navodi se u novom Emberovom izveštaju.

E2 portal   (Euractiv)