ZBOG KLIMATSKIH PROMENA GRAD U FINSKOJ SE KANDIDUJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Gradić u polarnoj oblasti Laponije, u Finskoj, kandiduje se da bude domaćin Letnjih olimpijskih igara 2032. godine, da bi skrenuo pažnju na klimatske promene, od kojih mu preti nestanak.

Sala (Salla), samoproglašeno najhladnije mesto u Laponiji, severno od granice Polarnog kruga, pokrenulo je ove nedelje međunarodnu kampanju „Sala grad-kandidat za Letnje igre 2032“ (Salla 2032 Summer Games Candidate City), upotpunjenu konferencijom za novinare i promotivnim videom na Jutjubu.

Stanovnici Sale, gde temperature pada do minus 50 stepeni Celzijusa, snimljeni su dok se bave letnjim sportovima u ledenim zimskim uslovima i pitaju se da li će do 2032. godine na tom području ostati leda i snega.

Gradonačelnik Sale Erki Parkinen rekao je finskim medijima da kampanja ima za cilj da skrene pažnju na posledice klimatskih promena. Opisao je 2032. godinu kao prekretnicu posle koje će Sala sa 3.400 stanovnika, kao i druga naselja u Polarnom krugu „prestati da budu kakva ih znamo“ zbog topljenja leda i snega i to usred sve toplijih zima.

„Ako do tada ne uspemo da zaustavimo klimatske promene, biće prekasno. Želimo da Sala ostane takva kakva jeste, a naše zime hladne i s mnogo snega“, rekao je Parkinen. „Dakle, tako smo došli na ovu ludu ideju da se Letnje igre prirede u jednom od najhladnijih gradova na planeti“.

Pokrenuta je još jedna kampanja „Spasimo Salu“ (Save Salla), uz podršku programa „Petkom za budućnost“ (Fridays for Future), pokreta za zaštitu životne sredine koji predvode mladi, a osnovala ga je švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg.

Laponija zauzima više od četvrtine površine nordijske zemlje Finske i u njoj živi oko 10.000 stanovnika autohtonog naroda Sami. Stočarsko gajenje irvasa je važno sredstvo za život stotina Laponaca.

Područje Sale je Fincima poznato po netaknutoj prirodi, jednoj od najvećih evropskih divljina s parkovima prirode idealnim za planinarenje, trčanje na skijama i druge sportove i aktivnosti.

E2 portal   (Beta)