ZBOG PRELASKA NA ELEKTRIČNA VOZILA POTRAŽNJA ZA NAFTOM SMANJIĆE SE ZA 70% DO 2030.GODINE

Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70% do 2030. godine, pokazuje istraživanje savetodavne kuće Carbon Tracker.

Kako se navodi u istraživanju, za 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 mlrd USD troškova za uvoz nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima sa pogonom na nove izvore energije (NEV).

Rojters prenosi da se istraživanje zasniva na „konzervativnom“ scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40% ukupne prodaje automobila u Kini i 20% prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglašava Carbon Tracker u istraživanju.

Kina još nije odredila kada će točno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani zvaničnik u autoindustriji rekao je ranije ovog meseca da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.

E2 portal   (Tanjug)