ZELENE NOVINE KOJE POSLE ČITANJA POSTAJU CVEĆE

zelene novine
Zelene novine koje postaju cveće

Prve zelene novine na svetu zovu se Mainichi, a radi se o japanskom dnevnom listu koji se prodaje u 5 miliona primeraka.Osim što su štampane na recikliranom papiru, ove novine u sebi sadrže semenke iz kojih niču klice i cveće. Prilikom kreiranja materijala na kojima će se štampati novine, tvornica papira u celuloznu kašu ubacuje semenke koje postaju sastavni deo papira. Čak je i mastilo koja se koristi dobijeno na ekološki način, i nastaje iz povrća.

Korišćenjem gore pomenutih metoda, svaki primerak novina, nakon što je pročitan, može ponovo da postane biljka, i tako poveća nivo zelenila u kućama i gradovima, uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izveštaje o biljkama i baštama,i otkako je počeo da se štampa na “zelenom” papiru, dobio je više od 600 hiljada eura novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su  odlučile da primene „zeleni“ papir kao pozitivan primer iz kog učenici mogu da nauče mnogo o važnosti čitanja i poštovanja prema prirodi.

E2 vesti   (energis.ba)