ZELENI STAMBENI KOMPLEKS U BEČU

Rendering des Vorzeigeprojekts mit besten ökologischen Standards und hoher Wohnqualität

Krajem juna 2019. dogodila se razorna eksplozija gasa u stanu opštinske zgrade (Gemeindebau) u bečkom kvartu Wieden. U eksploziji su smrtno stradale dve osobe, a šteta na zgradi bila je tolika da je rušenje zgrade bila jedina mogućnost. Sada – dve godine nakon nesreće, počinje izgradnja novog urbanog stambenog kompleksa, i to ne bilo kakvog.

Nova energetski efikasna zgrada sa 33 stana imaće fotonaponski sistem na krovu a njena fasada će biti ozelenjena vertikalnim baštama.

Projekat nove zgrade izrađen je prema najvišim ekološkim standardima, pa će stanarima obezbediti visok kvalitet života. Njeno glavno obeležje svakako će biti zelena fasada sa vertikalnim baštama koji će se u potpunosti automatski navodnjavati.

Cela zgrada projektovana je prema propisanom standardu za niskoenergetsku zgradu. Fotonaponski sistem na krovu sa rezervoarom električne energije dodatno će povećati energetsku efikasnost i, osim centralizovane pripreme tople vode, takođe će omogućiti podno grejanje i kontrolu temperature u sva 33 stana.

E2 portal   (Ekovjesnik)