ZGRADA KOJA PRATI PUTANJU SUNCA

Eksperimentalna održiva zgrada planirana je za glavni grad Francuske. Ima za cilj premošćavanje dva različita društveno-ekonomska naselja u blizini Pariza. „ILOW“ su projektovali Carlo Ratti Associati (CRA) i Bouygues Immobilier sa parametarskim pristupom da liči na par raširenih ruku. Nalaziće se između najveće evropske poslovne četvrti i stambenih kula iz posleratnog perioda „Cloud Towers“.

Ova zgrada mešovite namene ime je dobila po dosetki na francuskom za „malo ostrvo“ koja se često koristi u frazi „ostrvo zelenila“. Kula zaobljene forme sastoji se iz dva krila koja uokviruju zeleno dvorište u sredini. Ovo dvorište je povezano sa susednim javnim parkom. Na vrhu zgrade koja se prostire na površini od 12.500m² nalaziće se raskošni krovni vrt, dok će u prizemlju biti javno dostupni prostori u vidu restorana i kafića. U okviru objekta će se uglavnom nalaziti poslovni prostori.

Shodno tome da se nalazi na tački spajanja dva „različita sveta“, odnosno dva društveno različita kvarta ova zgrada će poslužiti kao „mesto“ koje ih spaja i premošćava. Projektom će se promovisati susreti između različitih ljudi, kultura i društvenih grupa. Arhitektura ovde igra značajnu ulogu jer je ta koja će spojiti različitosti.

„ILOW“ će karakterisati energetska efikasnost jer je smanjena potrošnja energije u zgradi. Raspored i veličina montažnih modula na fasadi su tako osmišljeni da prate putanju sunca kako bi se obezbedila optimalna prirodna svetlost u zatvorenom prostoru i minimalizovala upotreba energije. Još uvek se ne zna kada će biti realizovan projekat, trenutno se radi na dobijanju dozvola.

E2 portal   (Gradjevinarstvo)