ZGRADA U BERLINU ČISTI VAZDUH U SVOJOJ OKOLINI

Prva zgrada slavnog poljskog arhitekte Danijela Libeskinda u Berlinu je zanimljivo oblikovan objekat koji bukvalno čisti okolni vazduh. Zgrada zvana Safir obložena je geometrijskim pločicama koje su premazane slojem titanijum dioksida koji razlaže prljavštinu kada je izložena sunčevim UV zracima, piše ArchPaper.

Iako nije plava, zgrada crpi inspiraciju od oblika safira po kojoj je i dobila ime. Baš kao i ovaj dragi kamen, i nova berlinska zgrada ima zakošene ravni koji čine fasadu interesantnom i nesvakidašnjom. Međutim, još je zanimljivija informacija da ova, à la brušena fasada, pomaže ekološkom aspektu kvarta u kojem je pozicionirana.

Fasada je obložena sa 3.600 pločica italijanske kompanije Casalgrande Padana, od kojih je samo 500 standardne veličine dok su sve ostale rađene po meri. Svaka pločica je pažljivo postavljena po zamisli arhitekte, a taj proces nije bio ni malo jednostavan. Zato je i potrajao puna četiri meseca.

Presvlaku na bazi titanijum dioksida razvio je japanski TOTO, a ona fasadi omogućava da pročišćava vazduh od prljavštine kada je osvetljena prirodnom svetlošću.
Zbog karakteristične fasade i stanovi su sasvim neuobičajeni. Njima dominiraju zakošeni prozori, balkonska vrata koja nisu paralelna sa zidovima i slične stvari koje unose dinamiku u prostor ali će stanari morati da angažuju dizajnera enterijera da im reši stanove.
Gornji spratovi rezervisani su za stanove, dok će u prizemlju biti organizovan komercijalni prostor. Za sve stanare obezbeđen je parking u podzemnoj garaži.

E2 portal   (Inhabitat)