10 ZELENIH TRIKOVA

Nemoguće je pobeći pred globalnim izazovima, ali je ipak moguće živeti “zeleno”. Donosimo vam par korisnih saveta kako to da učinite:

1. Osvetlite svet oko sebe – Na zaboravite da ugasite svetlo kada izlazite iz kuće ili iz kancelarije, koristite dnevno svetlo što je više moguće, a obične sijalice zamenite štedljivima.
2. Doprinesite prirodi – Odaberite sapune i deterdžente koji su biorazgradivi; ne samo da će vam koža biti zahvalna na tome, nego ste i doprineli očuvanju prirode.
3. Manje trošite struju – Isključite uređaje iz struje kada ih ne koristite, čak i kada su na off-u.
4. Svaka kap je važna – zapamtite da kroz slavinu u minutu prođe oko 5 litara vode. Zatvarajte slavinu.
5. Manje vozite – ili vozite više ljudi u jednom automobilu, koristite javni prevoz, vozite bicikl, nećete imati problem oko parkiranja, ili jednostavno, hodajte.
6. Budite eco savesni – koristite materijale napravljene od prirodnog ili recikliranog materijala.
7. Kupujte domaće – podstičite domaću privredu.
8. Udahnite svež vazduh – potrudite se da što više vremena provodite na svežem vazduhu.
9. Izolacija je najvažnija – loša izolacija je kriva za nepotrebne troškove, tako da vodite računa oko izolacije, najvažnije je da su dobro izolovani prozori i vrata, kao i bojler i cevi za toplu vodu.
10. Nosite svoju kesu/torbu – kada idete u kupovinu, nosite svoju kesu od prirodne tkanine, ne kupujte plastične kese.

3 KORAKA DO UŠTEDE ELEKTRIČNE ENERGIJE
1. Merite potrošnju
2. Otkrijte „problematične“ potrošače
3. Organizujte potrošača prema prioritetima i potrebama

Godišnja potrošnja energije za grejanje i ventilaciju može da se smanji za 45% ako se kontroliše npr.sobna temperatura uz pomoć termostata u odnosu na spoljašnju temperaturu.
Rešenja za inteligentno upravljanje zgradama upravljaju temperaturom, rasvetom, električnim potrošačima bez narušavanja udobnosti i kvaliteta života.

E2 portal