7 PASIVNIH KUĆA

Pasivne kuće pripadaju grupi energetski efikasnih kuća koje najveći deo energije proizvode iz prirodnih i obnovljivih izvora. Uz ekološki i ekonomski faktor, takođe je važan i efikasan dizajn kuće, a mi smo pripremili 7 najzanimljivijih pasivnih kuća širom sveta.

1. Vila Varde – napravljena na površini od 129m2, vila Varde ima tri spavaće sobe. Ova eco-friendly kuća je napravljena za porodicu sa jednim ili dva deteta. Najznačajnije karakteristike kuće su niski troškovi gradnje i nema troškova grejanja. Veoma je interesantan oblik kuće, a svaki deo unutar ove kompaktne kuće je detaljno planiran, i nameštaj može da se reciklira.

2. Vila Atrium – ovaj udobni dom ima veliki ulazni hol iz kog se ulazi u svaku sobu u kući. Dva hodnika niz hol povezuju dve spavaće sobe. Ceo pogled na kuću može da se postigne sedeći u atrijumu. Kuća je izgrađena na površini od 160 m2. Na vrhu kuće je zeleni krov, koji je odličan izolator.

3. Vila Vinkel – Vila Vinkel ima četiri spavaće sobe koje se prostiru na 150 m2. Kuća je napravljena u L obliku, da bi bašta ostala zaštićena i ima ogromne prozore koji pružaju dovoljno dnevne svetlosti, a za svaki slučaj je postavljena i LED rasveta. Svaka soba ima svoje kupatilo, koje ima instalirane senzore za pokret na lavabou i tuš kabini da se izbegne prekomerna potrošnja vode.

4. Vila Sadeltak– ova kuća predstavlja spoj starog i novog stila. Grebenasti krov i gipsane pregrade su glavna karakteristika kuće. Aktivni sistemi uključuju toplotnu pumpu koja crpi energiju iz okolnog zemljišta (toplotu tokom zime; a leti kao hladnjak), grejač koji obezbeđuje toplu vodu, ventilator koji filtrira i osvežava vazduh, kao i energetski efikasno LED osvetljenje.

5. Vila Mitskep – vila Mitskep ima tradicionalan izgled sa modernim karakteristikama. Tehnologija uvijena u tradicionalni izgled izgleda bolje od tzv.high-tech modernih kuća.

6. Vila Dragspel – vila se prostire na 200 m2, ima dve spavaće sobe, ali vrlo lako mogu da se pretvore u četiri. Kuća ima toplotni ventilacioni sistem, podzemnu toplotnu pumpu, enterijer je opremljen prirodnim materijalima.

7. Vila VY – ceo donji sprat kuće formira ogromnu prostoriju koja je iskorišćena za dnevnu sobu. Ne postoje vrata koja odvajaju sobe, tako da postoji bolji pregled na samu unutrašnjost kuće. Veliki prozori na prednjem delu kuće pružaju prelep živopisan pogled, i upijaju veliku količinu svetlosne energije, i na taj način se štedi potrošnja električne energije.

E2 portal