28 SOLARNIH ELEKTRANA U BEČU SU U VLASNIŠTVU GRAĐANA

38

Bečko gradsko energetsko preduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupovinom vaučera u iznosu od 250 eura, građani austrijske metropole mogu da učestvuju u finansiranju najnovijeg takvog postrojenja u Beču, koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

U martu 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 fudbalskih terena. Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivaće emisiju ugljen dioksida u Beču za oko 4.200 tona, i doprineće zaštiti životne sredine. Od ovog velikog projekta ubuduće će moći da profitiraju i građani Beča, koji će kupovinom vaučera u iznosu od 250 eura moći da učestvuju u njenom finansiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupovinom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju u periodu od pet godina koje mogu da iskoriste na račune za struju bečkog gradskog preduzeća za snabdevanje energijom Wien Energie.

Visina tih vaučera zavisi od količine energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodeljen solarni modul nominalne snage 300 Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja. Minimalna garantovana proizvodnja iznosi 312 kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 eura, i vlasniku donosi oko dva odsto profita godišnje. Ali, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećaće se i profit. Pomoću tehnologije blockchain cela solarna elektrana je digitalizovana, a svakom modulu je dodeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

E2 portal   (EurocommPR)