300 VELIKIH KORPORACIJA SE OKREĆE ENERGETSKOJ TEHNOLOGIJI BEZ UGLJEN-DIOKSIDA

29
Alijansa kupaca čiste energije CEBA, koju čine najveće kompanije u SAD, najavila je pomoć reformi energetskog sistema, dugoročnom uspostavljanju cilja neto-nula i omasovljenju tehnologija proizvodnje električne energije koje ne emituju CO2. Na sastanku, održanom ovog meseca, akcenat je bio na promeni sadanjih politika i zastarelih ekonomskih sistema, koji nesumnjivo koče OIE.

Pre više od jedne decenije mnoštvo američkih kompanija pomoglo je u smanjenju troškova proizvodnje električne energije korišćenjem energije vetra i sunca – kroz dobrovoljnu kupovinu energije. Bio je to trend koji je preoblikovao nacionalni energetski sektor.

Sada, koalicija od skoro 300 velikih korporacija i institucija poziva te iste kompanije da daju sličan tretman preko potrebnim tehnologijama čiste energije, sledeće generacije kao što su dugotrajne baterije, hidroelektrana i geotermalna energija.

„Ne želimo samo solarnu energiju. Ne želimo samo vetar. Želimo da nam dođete sa mnogo ideja o energiji bez ugljenika. Kako će tehnologije funkcionisati zaista zavisi od dobavljača“, rekla je Karoline Golin, Google-ov globalni lider za energetsku politiku i razvoj tržišta.

Alijansa CEBA

Google je deo Alijanse kupaca čiste energije (CEBA), koja zajedno sa zvaničnicima Bele kuće i Radnom grupom za čist vazduh podržava ono što su nazvali „ključnom promenom u dobrovoljnoj korporativnoj kupovini energije na sastanku ovog meseca”.

Bez prethodne podrške kompanija i vladinih agencija, veći troškovi novih opcija za čistu energiju rizikuju odlaganje ili poraz njihove široko rasprostranjene dostupnosti za deceniju ili više od sada, prema novoj studiji istraživača sa Univerziteta Prinston, koju je finansirao Google.

Alijansa, čiji članovi, takođe, uključuju Microsoft Corp., Walmart Inc., Amazon.com Inc. i General Motors Co., posebno nastoji da kanališe finansijsku podršku opcijama čiste energije, kao što su dugoročne baterije, geotermalna energija, vodonična goriva, hidroenergetske instalacije na postojećim branama, hvatanje CO2 iz elektrana na gas i projekti novih nuklearnih reaktora, koji će pomoći u pokretanju ovih tehnologija.

„Ako se proaktivno ulaganje u napredne tehnologije ne izvrši uskoro, velika je verovatnoća da ovi resursi neće biti spremni da se povećaju, sada kada je to potrebno da bi se obezbedila pouzdanost i pristupačnost i dostigli 100% energetsku mrežu bez ugljenika“, zaključuje se u izveštaju.

Sve veći udeo čiste energije

Prema studijama istraživača sa Prinstona i drugih analitičara, ogromno povećanje energije vetra i sunca i infrastrukture u ovoj deceniji moglo bi da dovede udeo čiste energije u SAD na otprilike 70 procenata. Iako se raspravlja o detaljima, prevazilaženje tog nivoa, uz obezbeđivanje pouzdanosti mreže tokom ekstremnih vremenskih događaja, zahtevaće podršku od „čvrstih” izvora energije sa nultim CO2 koji su dostupni kada je to potrebno tokom celog dana.

Strateška promena u Guglu usledila je nakon razočaravajuće analize kupovine energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), rekla je Golin.

„Iako smo stavili mnogo nove obnovljive energije u mrežu, nismo skinuli mnogo prljave energije, koja je bila tamo. To nam je bilo zaista teško da progutamo. Takođe smo shvatili da nemamo širi ekonomski sistemski uticaj na koji smo težili. To je dovelo do novog cilja sticanja portfelja varijabilnih i čvrstih izvora električne energije sa nultom emisijom ugljenika, koji bi dostizali ciljeve sa neto-nultom emisijom 24 sata“, dodala je Golin.

U isto vreme, kompanije, fondacije i bogati investitori podržavaju nove tehnologije sa nultom emisijom ugljenika.

„Možemo da stignemo prilično daleko u tehnologijama koje danas postoje. Moramo da počnemo da ulažemo u te tehnologije sledeće generacije, da bismo dobili poslednjih 20 odsto“, rekla je Golin, navodeći napredne nuklearne tehnologija kao i nove tehnologije skladištenja i druge potencijalne kandidate.

Politika i postojeći ekonomski sistemi koče obnovljive

U prošlonedeljnoj studiji istraživači sa Prinstonskog i Masačusetskog instituta za tehnologiju su koristili složeni model planiranja električne energije. Procenjivali su efekat na emisije ugljenika u Kaliforniji i mrežu PJM interkonekcije prelaskom na non-stop nabavku čiste energije, umesto postojećih godišnjih ugovora. Strategija za električnu energiju 24/7 bez ugljenika utiče na značajno smanjenje emisija i transformaciju čiste energije. Ali, uz potencijalno značajnu premiju troškova za prve pokretače.

Da bi ovakav novi pristup funkcionisao konstantno biće potrebne nove strategije kupovine, kao što je grupna kupovina od strane koalicija kompanija, rekao je Golin.

„Naši ekonomski sistemi i naša mreža su zaista izgrađeni za prošlost. Ovaj cilj (dekarbonizacije) nećemo moći da postignemo ako se naši sistemi politike ne promene i energetska tržišta ne počnu značajno da nagrađuju energiju bez ugljenika” rekla je Golin.

To znači federalne propise o ciljevima čiste energije, velika ulaganja u prenos, direktna savezna ulaganja u komercijalizaciju tehnologije sledeće generacije, promene na energetskim tržištima i nove mogućnosti kupovine čiste energije za korporativne kupce, dodala je Golin.

Treba, međutim, imati u vidu da dve stranke u Kongresu nisu ni blizu dogovora o ciljevima transformacije čiste energije.

„U teoriji, vlada bi trebalo da naloži 100 posto čistu energiju. Nismo tamo iz različitih razloga. Dakle, korporativno vođstvo je zaista važno. Možda ne bi trebalo da bude tako. Ali, u mnogim oblastima su kompanije koje vode u ovome“, rekao je Armond Koen, izvršni direktor Radne grupe za čist vazduh, tokom vebinara.

E2 portal   (eenews)