5.MART- DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Danas se obeležava Dan energetske efikasnosti koja se smatra i novim izvorom energije. Na proleće će biti i novi konkursi za subvencije unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima. A prvi put počinje i realizacija projekta energetske obnove čitavih zgrada. Prijavilo se gotovo 1.500 stambenih zajednica, tri puta više nego što je predviđeno za ovu godinu.

Savetnica za energetsku efikasnost u Udruženju za energetiku Pivredne komore Srbije Antonela Solujić rekla je da energetska efikasnost predstavlja način da mi zadovoljimo svoje potrebe, ali uz manju količinu energije.

– U svim segmentima možemo unaprediti energetsku efikasnost kako bi imali isti konfor, a potrošili manje energije. Smanjenjem potrošnje utičete na to da možete da proizvedete manje energije i tako čuvate životnu sreditu – istakla je Solujićeva gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Prema njenim rečima, u Srbiji je izdavanje energetskih pasoša obavezno od 2012. godine, a oni se izdaju na osnovu količine potrebne za grejanje.

Istakla je da i obnovljene zgrade moraju da imaju energetske pasoše, a od prošle godine sve zgrade će morati da imaju u narednih 10 godina energetske pasoše. Kako je istakla, oni će biti obavezni pri prodaji stanova, kao što je to sada slučaj u Evropi.

Država nastavlja sa subvencijama u 15 gradova za obnovu stambenih zajednica. Solujićeva je istakla da je ovaj projekat značajan sa više aspekata, poput smanjenja potrošnje energije i smanjenja gasova staklene bašte.

Savetnice za energetsku efikasnost kaže da se na ovaj način može uštedeti do 70% energije i da će kasnije sa energetskom efikasnošću biti omogućena naplata daljinskog grejanja po utrošku.

Napomenula je da su veliki problem individualne kuće koje nemaju ni fasadu i dodala da nemamo u propisu definisano koliko mora da bude termički omotač, ali da je to minimum 10 centimetara.

E2 portal (RTS)