5 SAVETA ZA UŠTEDU ENERGIJE KOJE MOŽETE VEĆ DANAS DA PRIMENITE

Do kalendarskog početka proleća ostalo je još nešto više od mesec dana. Ali, hladne zimske dane još uvek osetimo, a sudeći po vremenskim prognozama, tako će biti i u narednom periodu.

Ako je smanjenje računa energije na top listi razloga zbog kojih željno očekujete tople prolećne dane, donosimo vam nekoliko saveta koji mogu da vam uštede energiju.

Izbegavajte ručno pranje sudova
Za ručno pranje sudova neophodno je mnogo tople vode, a samim tim i puno energije. Ovo je naročito značajno kada je reč o velikoj količini sudova. S druge strane, većina današnjih mašina za sudove su energetski efikasne, što najčešće omogućuje pranje velikih količina sudova uz upotrebu manje vode, ali i energije.

Ugasite opciju sušenja u mašini za sudove
Većina energije koju troši vaša mašina za sudove koristi se za zagrevanje vode. Kada je reč o procesu sušenja posuđa, ono funkcioniše na principu vrućeg vazduha, koji vlagu na sudovima pretvara u paru. To ubrzava sušenje, a vama štedi vreme, eliminišući dodatni napor brisanja viška vode. Iako, s jedne strane, to izgleda kao da može da vam uštedi vreme, dugoročno posmatrano, sušenje je samo dodatni trošak.

Umesto toga, isključite opciju sušenja, i ostavite vrata mašine za sudove delimično otvorena, nakon završetka pranja i sačekajte da se sudovi sami osuše, pa ih zatim izvadite iz mašine. Na taj način nećete gubiti vreme na brisanje sudova, niti ćete trošiti dodatnu energiju na njegovo sušenje.

Uštedite energiju pranjem odeće u hladnoj vodi
Za proces pranja odeće koristi se mnogo energije, a postoji nekoliko načina da se učini efikasnijim. Jedna od najboljih metoda za to je smanjenje temperature vode koju koristite. Da bi vaša mašina za veš koristila toplu vodu, potrebno je prvo je zagrejati u bojleru, za šta je, opet, potrebna električna energija. Korišćenje hladne vode će smanjiti količinu potrošene energije, a pritom će i dalje omogućiti efikasno pranje vašeg veša.

Uključujte samo pune mašine veša
Mašina za veš, kao i mašina za pranje sudova, neki su od značajnijih potrošača električne energije u vašem domu. Jedna od efikasnih taktika jeste i pranje isključivo punih mašina veša, jer pranjem delimične pune mašine, trošite istu količinu vode kao i za pranje pune mašine veša.

Iskoristite termine jeftine struje
Ukoliko je u vašem domu zastupljeno ovakvo računanje potrošnje, prilagodite svoje planove rasporedu termina jeftine struje, pa u tom periodu upalite mašinu za veš i posuđe, zagrejte vodu u bojleru, ili usisavajte. Na ovaj način možete značajno doprineti smanjenju vaših računa za energiju.

E2 portal   (bee.ba)