LEGO CITY OD SADA PRILAGOĐEN ZA BICIKLISTE

Danski proizvođač igračaka LEGO, itekako je svestan potrebe zadovoljavanja zahteva savremenih potrošača, kao i podizanja kvaliteta i pouzdanosti svojih proizvoda. Nakon što je 2018. godine počeo da proizvodi ekološki prihvatljive kocke od bioplastike koje imaju znatno manji uticaj na životnu sredinu, sada je pokazao da pažljivo prati i najnovije trendove u području održive mobilnosti.

Svojim novim setovima, LEGO je predstavio novi način shvatanja mobilnosti u Lego City-ju. Od sada će moći da se grade različite biciklističke staze, a stanovnici Lego City-ja moći će pored običnih da voze i teretne bicikle. Menadžment kompanije ocenio je kako je došlo vreme da setove svojih igračaka prilagode oblicima održive mobilnosti, kao što je biciklizam. Sudeći po novom dizajnu, njihove nove biciklističke staze dovoljno su široke i omogućuju sigurnost biciklista baš kao prave biciklističke staze, koje se ubrzano grade širom evropskih i svetskih gradova, a novi setovi mogu lako da se kombinuju, kako bi Lego City postao „grad“ u potpunosti prilagođen biciklistima.

Holandski fan LEGO kockica Marsel Stiman 2019. godine odlučio se na naizgled nemoguć poduhvat: da uveri jednog od najpoznatijih proizvođača igračaka na svetu u neophodnost uvođenja velike promene u dizajnu proizvoda.

Naime, odlučio je da uveri kompaniju LEGO da u svoj gradić izgrađen od kockica uvede biciklističke staze. Ulice Lego City-ja godinama su na svojim ulicama imale automobile, ali ne i bicikle, zbog čega se stekao utisak pomalo neprijateljskog odnosa prema pešacima i biciklistima.

Stiman je svoj predlog biciklističkih staza objavio na Legovoj web stranici za prezentaciju novih ideja, gde entuzijasti mogu da podele svoje ideje i glasaju za ideje drugih. Najpopularnije ideje tako mogu da dobiju priliku da postanu deo službenog LEGO seta, ali to ne ide tako glatko jer je tokom 13-ogodišnjeg programa prihvaćeno samo 33 ideja.

Pošto je Stimanova ideja postajala sve popularnija na društvenim mrežama, odgovor iz kompanije LEGO nikako nije stizao. Neposredno pre izbijanja pandemije, stigle su najave da će LEGO ipak da izmeni svoje setove uvođenjem novog dizajna, koji je uključivao i biciklističke staze plave boje. Stiman je zbog toga izmenio svoj raniji predlog i između ostalog, uveo široke plave biciklističke staze, izgledom slične onima kakve postoje u Danskoj i u regiji oko Billunda, sedišta kompanije LEGO. Predlog je na Stimanovo iznenađenje prihvaćen u roku od jednog dana, i dobio je rok od 60 dana da njegovu ideju podrži sto osoba. To mu je uspelo za samo četiri sata, a sada ima nešto više od godinu dana da ideju podrži 10.000 osoba.

E2 portal