AERO CIGLE IZUZETNIH TERMOIZOLACIONIH SVOJSTAVA

Švajcarska istraživačka grupa Empa je pre 6 godina napunila šupljine obične glinene cigle pastom sačinjenom od čestica aerogela i utvrdila da ove „aero cigle“ imaju izuzetno dobra termoizolaciona svojstva.

Naučnici su sada poželeli da naprave cigle koje će moći da budu dobri izolatori, ali i da propuštaju svetlost. Zato su prozirne granule aerogela od silicijum dioksida stavili u praznine između slojeva stakla i formirali blokove.

Kada se ovi stakleni blokovi zapečate mogu da se koriste kao cigle koje čuvaju privatnost stanara istovremeno omogućavajući prodor sunčeve svetlosti.

Empa cigle imaju toplotnu provodljivost od 53 milivata po metru kelvina, a istraživači tvrde da je to najveći izolacioni efekat neke cigle koji se može naći u tehničkoj literaturi, a kamoli na tržištu.

U ovim ciglama su odstojnici od epoksidne smole postavljeni vertikalno i pomereni jedan od drugog, zahvaljujući čemu cigle imaju čvrstoću pritiska od 44,9 megapaskala. Naučnici navode da je to nekoliko puta više nego kod glinenih izolacionih cigli, pa bi one mogle da se koriste i za izgradnju nosećih zidova.

Ovakve cigle su skuplje od običnih, ali bi ipak mogle biti konkurentne jer mogu da se koriste i umesto prozora, a smanjuju račune za grejanje i osvetljenje.

Nedavno je rad o prozirnim aerogel ciglama objavljen u Journal of Building Engineering.

E2 portal (Gradjevinarstvo)