AKO NE PROMENIMO NAVIKE, MORE ĆE USKORO BITI PRAZNO

Ne promenimo li navike, more će ubrzo biti prazno. Populacije riba drastično opadaju zbog preteranog lova, zagađenja plastikom i drugih štetnih ljudskih praksi, upozorila je u ponedeljak Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

„Mora, okeane i reke oduvek smo koristili kao izvor hrane i drugih resursa, a danas ih iskorišćavamo čak pet puta više nego pre 50 godina“, upozorava WWF u novoj kampanji „I moru treba odmor!“.

Mnoge riblje populacije već su drastično smanjene, a njihov broj i dalje opada. Osim toga, druga morska bića, poput morskih kornjača i kitova, takođe su u opasnosti, jer smanjeni riblji fond znači da uskoro ni oni neće imati dovoljno hrane.

Stručnjak za morsku bioraznolikost u WWF Adriji Patrik Krstinić ističe kako se drastično smanjuje broj vrsta riba i broj populacija određenih vrsta u moru.

„Vremena nam ponestaje, o ovom problemu više nije dovoljno razgovarati, moramo hitno delovati. Opstanak morskih životinja doveden je u pitanje, kao i egzistencija i kvaliteta života mnogih ljudi“, poručuje Krstinić.

Upozorava da ako ne promenimo navike, od alata koje koriste ribari do nas koji jedemo ribu, mogli bismo završiti s više plastike nego ribe u moru.

„I to mnogo pre 2048. godine, koju su naučnici označili kao kritičnu kada je stanje mora u pitanju“, ističu.

Već tokom našeg životnog veka, dodaje, moglo bi da se dogodi da nećemo imati dovoljno ribe za prehranu. Već je sada cenovno mnogima nedostižna, upravo zato što je ima sve manje, kaže.

U WWF ističu da su posvećeni zaštiti mora u celom svetu. Kako bi se osiguralo održivo upravljanje morskim resursima, njihovi stručnjaci blisko sarađuju sa ribarima, lokalnim i evropskim institucijama, kao i drugim nevladinim organizacijama.

Velike morske površine vekovima su smatrane neiscrpnim izvorom hrane i drugih resursa, a sada, ističu u WWF, znamo da je 35 odsto globalnih ribolovnih resursa prekomerno iskorišćeno, a čak 63 odsto na nivou Sredozemnog i Crnog mora.

WWF radi na promeni tog trenda uspostavom „zona bez ribolova“, kako bi se i more i riba mogli oporaviti, promovišući alternativne izvore prihoda za obalne zajednice, kao što je ribolovni turizam i podupirući ribare i donositelje odluka da pređu na održive ribolovne prakse.

E2 portal (Hina)