AMAZON GRADI SVOJU DRUGU SOLARNU ELEKTRANU U AUSTRALIJI

Američka internet kompanija Amazon upravo je objavila plan za izgradnju svog drugog velikog projekta obnovljivih izvora energije u Australiji, i još četiri u Kini i SAD-u.

Nova solarna elektrana u Australiji, snage 105 MW u Novom Južnom Velsu najavljena je zajedno sa još četiri širom Kine i SAD-a, kao deo Amazonovog plana da do 2024. godine 80 odsto svoje energije koristi iz obnovljivih izvora, odnosno 100 odsto do 2030. godine.

Pored nove elektrane, novi Amazonovi projekti ukupne snage 615 MW odnose se na izgradnju njihove prve solarne elektrane u Kini (100 MW), tri u SAD-u – od toga dve u Ohaju (200 MW i 80 MW) i jednu u Virdžiniji (130 MW).

Prvi projekat najavljen je u martu ove godine kada je sa kompanijom Canadian Solar, sklopljen ugovor o otkupu proizvodnje njihove solarne farme snage 146 MW, takođe u Novom Južnom Velsu.

Najava oba australijska projekta usledila je nakon Amazonovog debakla krajem prošle godine kada je kompanija pokušala da spreči objavu podataka o emisijama gasova staklene bašte pod izgovorom zaštite poslovne tajne.

Australijski regulator za čistu energiju tada je odbio Amazonov zahtev otkrivši da je Amazon Corporate Services, njihov ogranak koji prvenstveno pruža usluge hostinga, tokom finansijske godine 2017.-2018. ispustio 55.739 tona CO2.

Ali ipak, Amazon je najavio realizaciju 31 projekta obnovljivih izvora energije, kao i instalacije solarnih panela na 60 krovova svojih distributivnih centara širom sveta. U Amazonu tvrde kako će navedeni projekti ukupne snage od 2900 MW godišnje isporučiti više od 7,6 miliona MWh obnovljive energije, što je dovoljno za napajanje 680.000 američkih domaćinstava.

E2 portal   (Ekovjesnik)