VERTIKALNE BAŠTE

Vertikalne bašte predstavljaju metod rasta i uzgajanja biljaka na zidovima, a funkcionišu na način da voda teče preko vertikalne površine i hrani koren biljki i održava ih u životu. Svaka biljka koja proizvodi lozu, može da bude „obučena“ da raste vertikalno uz samo malo više pažnje. Naravno, za vertikalnu baštu ne moraju da se isključivo uzgajaju biljke sa lozom, već skoro svaka vrsta biljke može da se gaji na vertikalnoj površini.
Za ljude sa ograničenim prostorom, idealno je gajenje povrća i drugih biljki; to štedi prostor, a korisno je.

Vertikalni uzgoj pomaže da se povrće lakše bere, jer može da raste u visini struka, a ne na nivou skočnog zgloba.
Daje biljkama bolju izloženost vazduhu kroz povećanje površine, i to dovodi do zdravijih i produktivnijih biljaka.
Rast vertikalnih biljki smanjuje opasnost od bolesti zemljišta i raznih štetočina.
Skoro svaka vertikalna površina ili struktura može da podrži vaše biljke – zidovi, nasloni, okviri napravljeni od drveta ili PVC cevi, razne stare palete. Na taj način ćete uštedeti novac na materijalima kao što su ograde, i na humusu i okopavanju zemlje.

Ako želite u svom domu vertikalnu baštu, prvi korak je da odlučite kakav tip bašte vam najviše odgovara. Jedna opcija je da saksije vežete za zid, druga opcija je tzv.džep – da biljke ubacite u džepove napravljene od platna.

Vertikalna bašta može da se postavi i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, u zavisnosti koliko je biljkama neophodno da budu izložene suncu. Na primer, ako planirate da uzgajate kaktuse, odaberite mesto koje je na pola izloženo suncu. Neki od kontejnera koji se koriste za kačenje biljki su modularni, pa možete u zavisnosti od vremenskih uslova da ih leti držite napolju, a zimi u zatvorenom prostoru.

Pored sukulenata, možete da postavite rastuće biljke, povrće, sorte poput paprati, filadendrona. Bitno je da budete svesni „fleksibilnosti“ ovih biljaka, pošto rastu vertikalno.
U principu, treba da izaberete biljke koje su sve vreme na suncu ili koje su sve vreme u senci; važno je takođe da sve imaju jednaku stopu rasta.

Koristite baštensku zemlju. Vertikalne bašte se isušuju brzo kao i saksije. Baštenska zemlja pomaže da se zadrži voda i da sve vreme bude vlažno. Drugi faktor je gravitacija, koja povlači vodu dole. Biljke kojima ne treba mnogo vode se preporučuju za gornji deo bašte, jer se on suši brzo.

Ako koristite drvenu paletu ili kontejner sa panelima, moraćete nekoliko nedelja da uzgajate biljke horizontalno da puste da korenje očvrsne i da se uhvati za zemlju. Ponekad ljudi koriste žice i lepak da drži biljke zajedno, ali kada se postave na pravi način, biljka sama obavlja svoj posao. Takođe, možete posudu sa biljkom da postavite u vertikalni položaj tokom nekoliko nedelja da se formira bašta.
U početku, moraćete pažljivo da radite oko bašte i da joj posvetite više vremena. Za zalivanje je najpogodniji sistem kap po kap.

Naravno, neće sve vertikalne bašte uspeti. Možda ćete izgubiti nekoliko biljaka i imati rupu na zidu, ali taj prostor samo treba da zamenite novom biljkom.

E2 portal