APEL SPORTSKIM ORGANIZACIJAMA DA SMANJE PLASTIČNI OTPAD

Britanska Agencija za zaštitu životne sredine pozvala je sve sportske organizacije da se pridruže borbi protiv plastičnog otpada. Agencija je pripremila vodič u kom je klubovima, stadionima i organizatorima događaja dala niz saveta kako da smanje plastični otpad. Vodič uključuje promociju inicijativa za smanjenje plastike poput uvođenja mesta na kojima se može dopunjavati voda, kampanje da se smanji suvišno pakovanje od hrane, kao i obezbeđivanje većeg broja kanti za smeće.

Vodič upućuje i na sajt Big Plastic Pledge čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u sportu kroz izbacivanje jednokratne plastike. Sajt je osnovala Olimpijka Hannah Mills, šampionka iz Tokija u jedrenju koja poziva sve da se priključe kampanji za smanjenje plastike.

Manje plastike – više novca

Agencija za zaštitu životne sredine podseća da oko 12 miliona tona plastike ulazi u naše okruženje svake godine. Od ukupne količine proizvedene plastike, 50% odlazi na jednokratnu plastiku koja se upotrebljava veoma kratko pre nego što završi u smeću. Procenjuje se da veći sportski događaji proizvedu do 750.000 plastičnih flaša.

– Sportska industrija može da utiče na milione ljudi širom sveta tako što će biti dobar primer održivosti. Smanjenjem potrošnje plastike koja se može izbeći, industrija može pomoći u smanjenju uticaja plastike na planetu, smanjiti ugljenični otisak, a verovatno usput i uštedeti novac – kaže Hannah Amor iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Organizatori sportskih događaja slažu se da je i na njima odgovornost za zaštitu životne sredine. Barry Hopkins, direktor Sportings Events UK, vodeće agencije za organizovanje sportskih događaja kaže da poslednjih godina obraćaju pažnju na ugljenični otisak i plastični otpad.

– Koristimo višekratne merače vremena sa malim sadržajem plastike koji mogu izdržati stotine hiljada skeniranja. Mnogi proizvodi iz domena signalizacije se proizvode tako da ih možemo ponovo iskoristiti na narednim događajima. Važno je da kao industrija koristimo najbolje prakse da pomognemo jedni drugima u smanjenju otpada, posebno plastike. Stalno smo u kontaktu sa dobavljačima da vidimo na koji način se u samom lancu snabdevanja može smanjiti plastični otpad – kaže Hopkins.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)