BAČKA TOPOLA NOVIM LED OSVETLJENJEM PRAVI UŠTEDE

Foto: Dragan Đorđević

Građani Opštine Bačka Topola imaju novo osvetljenje koje je realizovano ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Grupa ponuđača PLC Interenergo i Smart Energy Investment, samostalno su finansirali realizaciju projekta, bez zaduženja Opštine. Projektom rekonstrukcije javnog osvetljenja u Bačkoj Topoli postiže se ušteda u potrošnji električne energije od oko 70%, dok će na godišnjem nivou te uštede iznositi oko 1.4 miliona kWh, odnosno više od 20 miliona kWh za 15 godina trajanja ugovora.

Među najvećim prednostima ovog JPP projekta, jeste i finansijska ušteda u budžetu Opštine, u iznosu od najmanje 18.300 evra godišnje odnosno 274.500 evra za period od 15 godina.

Projekat ne samo da štedi novac u budžetu već donosi i druge značajne benefite, poput smanjenja emisije ugljen-dioksida i unapređenja kvaliteta života građana. Procenjuje se da će novo javno osvetljenje u ovoj Opštini doprineti smanjenju emisije CO2 od oko 1.520 tona godišnje.

Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari istakao je ,,Ovaj projekat ne samo da donosi uštede u budžetu, već uvodi tehnologiju koja će našu Opštinu učiniti modernom, održivom i odgovornom prema potrebama građana i životne sredine. Danas ne samo da je Bačka Topola bolje osvetljena nego i bezbednija za građane, što nam je od izuzetnog značaja zbog velikog broja onih koji voze bicikle“ smatra Satmari.

Projektom je ugrađeno 5.660 LED svetiljki, renomiranog proizvođača Schreder, koje su znatno unapredile kvalitet osvetljenja i doprinele estetici Opštine. Ovim projektom su postavljeni standardi za energetski efikasna rešenja u javnom osvetljenju i pružaju primer drugim lokalnim samoupravama u zemlji.

E2 portal