OTVOREN ZLATIBOR EKO FORUM

Na Zlatiboru je juče otvoren trodnevni Eko forum. Ovaj skup ima za cilj da okupi aktiviste za zaštitu životne sredine, naučnike, kreatore politika i lidere industrija usmerenim ka održivim rešenjima. Eminentni stručnjaci će svako iz svoje perspektive dati značajan doprinos edukaciji učesnika skupa i podstrek zelenoj tranziciji naše zemlje.

Predstavnica kompanije „Vozim na struju“ Zorana Đorić, koja je organizator ovogodišjeg zlatiborskog Eko foruma, navela je da je Srbija u odnosu na zemlje okruženja, u toj oblasti naprednija.

„Elektro mobilnost je sadašnjost, nije budućnost, i ono što je sjajno kod uvođenja električnih vozila su kvote tako da možemo pratiti podatke o uvođenju električnih vozila u kompanijama. U Srbiji imamo kompaniju sa 300 elektro vozila u svom voznom parku, tako da ne zaostajemo za drugim zemljama“, rekla je Đorić.

Razgovaralo se o uvođenju ESG standarda u poslovanju, i koliko naš region „kasni“ u tome u odnosu na ostatak sveta; ali i o smanjenju karbonskog otiska, kao i o problemu otpada nastalog usled bacanja hrane, pošto se u Srbiji godišnje baci oko 250 000 tona hrane. Zagađenje vazduha je još jedna tema kojoj je posvećeno mnogo pažnje, pogotovo zbog aktuelnog problema sa deponijom otpada „Duboka“ u Užicu.

E2 portal