VETROPARK KOSTOLAC „NA MREŽI“ POČETKOM SLEDEĆE GODINE

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je juče posetila gradilište vetroparka „Kostolac“, prvog u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS).

Đedović Handanović je rekla da je vetropark „Kostolac“ primer kako odlagalište rudnika može da se koristi za projekat obnovljivih izvora energije, a solarna elektrana „Petka“ je u blizini, na starom pepelištu – prenelo je njeno ministarstvo.

Tako „stvaramo uslove za jedan novi EPS“ – rekla je ministarka.

Govoreći o „određenom kašnjenju zbog pomeranja rokova projektovanja“, ministarka je rekla da je država „za sada završila svoj posao“ i da je sada na izvođaču da radove završi u predviđenom roku.

Završeni su pristupni putevi, u toku su radovi na temeljima i platformama, deo opreme je stigao, a ostatak stiže iz Španije, Turske i Kine.

Očekuje se da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne tokom leta i da će početkom naredne godine vetropark „biti na mreži“.

Vetropark s 20 vetrogeneratora snage 66 megavata će proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

To je investicija od 144 miliona evra, od čega 32,2 miliona daje EPS, bespovratna sredstva EU su 30 miliona, a 80 miliona je zajam KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra.

E2 portal