BEBE UZ MLEKO GUTAJU I MIKROPLASTIKU IZ FLAŠICA

Bebe koje se hrane iz plastičnih flašica unose milione čestica mikroplastike svakog dana, utvrdilo je novo istraživanje Koledža Triniti u Dablinu.

Naučnici su utvrdili da preporučeni procesi termalnog sterilisanja flašica i pripreme mleka dovode do toga da flašice oslobađaju milione mikro i bilione nanoplastičnih čestica.

Testirane su flašice od polipropilena, koje čine 82 odsto flašica na tržištu, a naučnici navode da bi zdravija alternativa bile staklene posude.
Polipropilen je jedna od najčešće korišćenih plastika, a preliminarni naučni testovi pokazali su i da druge posude od tog materijala oslobađaju milione čestica mikroplastike po litru.
Već je poznato da mikroplastika u životnoj sredini zagađuje hranu i vodu, ali je nova studija pokazala i da priprema hrane u plastičnim posudama može da dovede do izuzetno štetnog izlaganja.

Uticaj na zdravlje još nije utvrđen, a stručnjaci ističu da je od izuzetne važnosti da se precizno utvrdi, posebno kod novorođenčadi.

Zapanjujuća količina mikroplastike
Profesor Džon Boland sa Koledža Triniti u Dablinu kaže da je čitav njegov tim bio potpuno zapanjen količinom mikroplastike koja se oslobodi iz flašica za bebe.

„Prošlogodišnja studija Svetske zdravstvene organizacije procenila je da odrasli ljudi unesu između 300 i 600 čestica mikroplastike dnevno, a vrednosti koje smo mi utvrdili u našem istraživanju kreću se u milionima“, ističe Boland.

Kako je naveo, od presudne je važnosti da se razume kakve zdravstvene implikacije nosi ovakav unos mikroplastike.
„Već smo počeli da utvrđujemo kako ove čestice utiču na naš imuni sistem“, rekao je Boland, dodajući da je, uprkos tome što će mnoge od tih čestica biti izbačene iz tela, potrebno utvrditi koliko njih će biti apsorbovano u krv i tako dospeti u druge delova tela.
„Pobacao sam sve plastične posude koje sam koristio. U slučaju da imam malo dete, prilagodio bih način na koji mu pripremam hranu“, zaključuje Boland.

E2 portal   (RTS)