ZELENA REVOLUCIJA U PARIZU

Francuskim medijima odjeknula je vest koju je u utorak za dnevnik Le Parisien otkrio David Belliard, zamenik gradonačelnice Anne Hidalgo. Uklanjaju se parking mesta, a oslobođeni prostor omogućiće uređenje novih biciklističkih staza, gradskih bašti i zelenih površina, postavljanje novog uličnog nameštaja.

„Razlozi za uklanjanje parking mesta su višestruki“, ističe Belliard i navodi potrebu uklanjanja asfalta sa pariskih ulica, njihovo ozelenjavanje i razvoj, kao i sprovođenje planova održive urbane mobilnosti. „Više ne možemo dopustiti da nam automobili zauzimaju 50 % javnih površina, jer se njima ostvaruje svega 13 % svih putovanja. Javni prostor je opšte dobro koje mora dobiti drugu namenu, i ne sme da bude podređen automobilima“, objašnjava David Belliard.

 Gde će se Parižani parkirati?
David Belliard objašnjava da će se „građanima obezbediti parkiranje vozila u podzemnim garažama i to po prihvatljivim cenama“. Grad Pariz namerava da pokrene raspravu sa vlasnicima i upraviteljima podzemnih garaž, s ciljem povećanja njihove popunjenosti, čime bi se građanima omogućile pristupačne cene parkinga, posebno za vlasnike stambenih objekata. Ali isto tako, pariska gradska uprava nastojaće u što većoj meri da podstiče održivu urbanu mobilnost i korišćenje javnog prevoza.

Pariska zelena revolucija
Ako ste pomislili da je to sve, prevarili ste se. Dnevnik Le Parisien je u sredu objavio i najavu sadnje dodatnih 170.000 stabala kako bi se stanovništvo francuske metropole lakše nosilo sa sve učestalijim i intenzivnijim toplotnim talasima, i klimatskim promenama. Pariz će tako u ozelenjavanje uložiti ogromna sredstva i to je jedan od glavnih prioriteta gradske uprave. A postavljeni ciljevi više su nego ambiciozni: pored sadnje 170.000 stabala, planira se uređenje novih 30 hektara parkova i vrtova, ali i uređenje zelenih krovova i vertikalnih bašti, te sadnja pet urbanih šuma i stotinjak malih uličnih zelenih oaza. U Parizu kreće prava zelena revolucija, a njegovi stanovnici je željno iščekuju.

E2 portal   (Ekovjesnik)