TERETNI BICIKLI U BEČU – NOVI NAČIN MOBILNOSTI

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prevoza, kako za građane, tako i za preduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu da se pređu na ekološki prihvatljiv način – električnim teretnim biciklima, a u evropskim gradovima sve je više primera razvoja logističkih usluga sa nultom emisijom CO2.

Teretnim biciklima može da se ide u kupovinu, da se prevoze razne stvari, ali i deca, i to sve na klimatski prihvatljiv način. Stanovnici Beča već tri godine mogu da koriste sistem javnih teretnih bicikala, i to bez ikakvih naknada.

Projekat Grätzlrad je pokrenut 2017. godine kako bi Bečlije mogle da se upoznaju i koriste prednosti prevoza teretnim biciklom, a bicikli trenutno mogu da se besplatno iznajme na 22 lokacije.

Bicikli se uglavnom koriste u privatne svrhe i najčešće za prevoz kupljenih prehrambenih namirnica, biljaka, kao i uređaja za kuću i nameštaja, ali često se pozajmljuju za prevoz dece. Ponekad se koriste i za prevoz otpada do reciklažnog dvorišta, a teret ne sme da bude teži od sto kilograma.

Ovaj projekat obezbeđuje da ekološki prihvatljiv prevoz električnim teretnim biciklima postane deo svakodnevnog urbanog života, i da motiviše stanovnike grada na njihovo učestalo korišćenje. Velik deo građana nikada nije koristio teretni bicikl, ali nakon prvog pozitivnog iskustva, većina želi da ih ponovo vozi u budućnosti – i tako aktivno doprinese zaštiti klime u gradu.

E2 portal   (Ekovjesnik)