BEČ JE DOBIO NOVI BICIKLISTIČKI PARK

Pre nekoliko dana u Beču je otvoren jedinstveni biciklistički park namenjen poboljšanju motoričkih sposobnosti dece i mladih.

Grad Beč dugi niz godina ulaže značajna sredstva u širenje i unapređenje biciklističke infrastrukture, a ovogodišnje otvaranje velikog broja novih biciklističkih staza, podstaknuto aktuelnom zdravstvenom krizom koju je izazvala pandemija COVID-19, obezbeđuje sigurnu vožnju biciklom i povezivanje raznih delova grada.

Novi biciklistički park (Radmotorikpark) uređen je s ciljem poboljšanja motoričkih sposobnosti dece i mladih, a osim što je njegov koncept jedinstven u Evropi, ideju o njegovoj izgradnji podstakli su sami stanovnici.

Novi biciklistički park zauzima površinu od čak 8.000 kvadratnih metara i sastoji se od 17 različitih prepreka koje se protežu stazom i omogućuju treniranje, ali i zabavu za decu i mlade. Praćenjem podnih oznaka mladi biciklisti duž staze nailaze na razne prepreke s kojima se inače mogu susresti u saobraćaju. Svi stanovnici Beča ovaj park mogu da koriste bez ikakve naknade, a gotovo sve prepreke mogu da isprobaju i osobe sa invaliditetom, jer je omogućen pristup invalidskim kolicima.

Gotovo tri četvrtine svakodnevnih putovanja u Beču obavlja se na klimatski prihvatljiv način – biciklom, javnim prevozom ili peške, dok se 26 odsto putovanja odnosi na prevoz automobilom. Ali, uprkos tome, automobili u vožnji i na parkinzima zauzimaju oko 67%  prostora. Nasuprot tome, biciklističke staze čine približno jedan odsto ukupne površine javnog prostora. Pravedna raspodela urbanog prostora koristi i ljudima i klimi, a ovakav primer mobilnosti trebalo bi da se usvoji svuda.

E2 portal   (Ekovjesnik)