KAKO DA SAGRADITE EKO KUĆU

Ako ste u poziciji da gradite kuću od nule, eko kuća može da bude pravi izbor. Moderna eko kuća kombinuje energetsku efikasnost i udobnost i stil.

Iako mnogi ljudi teže da imaju potpuno „zelen“ dom, to nije uvek lako postići. Kada želite da poboljštate postojeći dom, i želite da bude još energetski efikasniji, treba da uzmete u obzir sve neophodne uslove. Ne možete baš u svim područjima da postavite solarne panele, treba da nađete lokaciju koja će biti mnogo izložena suncu. Ipak, polazeći od toga da želite da žitive u ekološkoj kući je odlična opcija.

Šta znači eko kuća?
Eko kuća obezbeđuje da materijal od kojeg je sagrađena i porodica koja u njoj živi imaju minimum negativnog uticaja na životnu sredinu. Da bi se to postiglo, treba da se uzme u obzir sledeće:

Građevinski materijali – ekološki građevinski materijali su neophodni za „zeleni“ dom. To znači da, koliko god je moguće, su proizvedeni sa minimalnom emisijom ugljen-dioksida. Takođe, tu se podrazumevaju i reciklirani materijali, kao što su guma ili drvo.

Energetska efikasnost – moderna eko kuća treba da bude energetski efikasna što je više moguće. To podrazumeva korišćenje opcija za uštedu energije, kao što su efikasni sistemi grejanja i hlađenja. Dobra izolacija je ključ za efikasno vođenje „zelenog“ doma. Dobro izolovana kuća će zadržati toplotu tokom hladnih zimskih meseci, a održavati prijatnu temperaturu leti. To štedi troškove energije i zimi i leti.

Alternativni izvori energije – postoje mnogi načini generisanja energije kod kuće. Razvoj solarne energije znači da je moguća proizvodnja električne energije, čak i kada je oblačno. Gradnjom novog doma su vam otvorene i razne inovativne ideje, čijom primenom dovodite do uštede novca, energije i čuvate životnu sredinu.

Ušteda vode – ušteda vode i smanjenje potrošnje vode su važan deo ekološkog načina života. Iako je moguće uštedeti vodu sprečavanjem curenja slavine, zatvarajući slavinu kada ne koristite vodu, instaliranje novih efikasnih uređaja za uštedu vode je najbolji način za uštedu.

E2 portal