BEČ JE ZELENA SVETSKA PRESTONICA ZA 2020.GODINU

Zeleni gradovi su budućnost, a Beč je upravo proglašen najzelenijim gradom na svetu.

Najnoviji popis deset najzelenijih gradova sveta u izboru konsultantske firme Resonance Consultancy objavljen je na Dan planete Zemlje, i daje pregled najboljih svetskih praksi i usmerava urbani dizajn za „novi“ svet nakon pandemije koronavirusa.

Konsultantska firma Resonance Consultancy specijalizovana je za strateško brendiranje, i do sada je izradila više od stotinu projekata, strategija i planova za vlade, turističke destinacije i razne kompanije u više od 70 zemalja sveta.

Resonance Consultancy kombinuje poslovnu strategiju i marketinšku kreativnost kako bi pomogao da se oblikuje budućnost zemalja, gradova i zajednica širom sveta, a u svim svojim angažmanima nastoji da neguje tradiciju, štiti životnu sredinu i, naravno, ostvari ekonomsku korist za sve uključene članove.

U svom najnovijem izveštaju 2020 World’s Best Cities Report, Resonance Consultancy rangira najbolje i najposećenije svetske gradove sa više od milion stanovnika, koji ujedno imaju najveći broj recenzija na Tripadvisoru. Njihov poredak određuje se korišćenjem celog niza statističkih podataka i kvalitativnih procena lokalnog stanovništva i posetilaca u 22 područja grupisana u šest osnovnih kategorija.

Bloomberg ovaj izveštaj naziva najtemeljnijim istraživanjem takve vrste, jer identifikuje najbolje gradove koji su podjednako poželjni za lokalno stanovništvo, posetioce i poslovne ljude, a ne vrednuje isključivo njihovu turističku privlačnost i kvalitet života.

Ključni kriterijumi
U ovom izboru kriterijumi poput ugodne klime, raznovrsnosti ponude, odlične hrane ili noćnog života zapravo nisu presudni. Za razliku od ostalih izbora najboljih svetskih gradova, Resonance-ov izbor uzima u obzir sve posebnosti gradova, pa čak i broj hashtagova na društvenim mrežama kojima se pruža sveobuhvatan prikaz onoga što želite posetiti i doživeti u tim gradovima.

50. godišnjica Dana planete Zemlje i kriza koronavirusa predstavljali su poseban izazov za Resonance-ov izbor najboljih svetskih gradova na osnovu kriterijuma koji su u trenutnim uslovima posebno relevantni. Neki od njih su svakako broj zelenih površina i pešačkih zona koje, na primer, omogućuju lakše sprovođenje mera socijalnog distanciranja. Za odabir najboljih zelenih gradova sveta, usmerenih prema zelenijoj budućnosti, presudni su bili sledeći kriterijumi:

Procenat javnih zelenih površina
Udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije
Procenat stanovništva koji koristi javni prevoz za odlazak na posao
Nivo zagađenja vazduha
Potrošnja vode po stanovniku
Kvalitet pešačke infrastrukture
Stopa recikliranja i ponovne upotrebe otpada
Stopa kompostiranja otpada na nivou grada
Broj pijaca sa prodajom lokalnih proizvoda

Beč je možda zauzeo tek 36. mesto u Resonance-ovom popisu najboljih svetskih gradova, ali se ipak našao na vrhu ovogodišnjeg popisa najzelenijih svetskih gradova koji je objavljen na Dan planete Zemlje.

Šta sve Beč čini tako „zelenim“ gradom?
Beč je zahvaljujući ranije navedenim kriterijima poput kvaliteta vazduha i pešačke infrastrukture, kao i izuzetno efikasnog upravljanja otpadom, proglašen najboljim „zelenim“ gradom na svetu. Austrijski glavni grad, 30 odsto svojih ukupnih potreba za energijom namiruje iz obnovljivih izvora, a posebno se ističe podatak da polovina njegovog stanovništva koristi javni prevoz za odlazak na posao.

Beč ima i izuzetno velik broj javnih zelenih površina, uspešne programe recikliranja i kompostiranja na području celog grada, kao i čak 135 pijaca malih poljoprivrednika i lokalnih proizvođača hrane. Po svemu sudeći, nije teško shvatiti zašto Beč u ovom području gotovo i nema konkurenciju.

A top 10 svetskih zelenih gradova u 2020. godini su:
Beč, Austrija
Minhen, Nemačka
Berlin, Nemačka
Madrid, Španija
Sao Paulo, Brazil
Mančester, Ujedinjeno Kraljevstvo
Lisabon, Portugal
Singapur
Amsterdam, Holandija
Vašington, D.C., SAD

Nije iznenađenje što se na popisu 10 najzelenijih gradova sveta nalazi holandski Amsterdam kao „biciklistička prestonica“ sveta. Ali, posve neočekivano među njima su se našli i gradovi poput Sao Paula i Mančestera, i to zahvaljujući dobrom kvalitetu vazduha, broju pešačkih zona i pijaca lokalnih proizvoda (192, odnosno 172).

E2 portal   (Ekovjesnik)