ŠVEDSKA I AUSTRIJA SU ZATVORILE POSLEDNJE ELEKTRANE NA UGALJ

Austrija je zvanično zatvorila poslednju elektranu na ugalj i postala druga članica EU koja je to učinila posle Belgije. Samo dan kasnije, isto je uradila i Švedska. Belgija je još 2016. zatvorila poslednje postrojenje za proizvodnju struje iz uglja.

U Austriji je zatvaranje najavljeno 2019. godine, posle kampanje aktivista borbe protiv klimatskih promena, dok je Švedska zatvorila svoje postrojenje dve godine pre planiranog roka. Postrojenja u obe zemlje su zatvorena za vikend, na kraju grejne sezone koju je obeležila blaga zima.

Austrijska ministarka za klimatsku akciju, prirodnu sredinu, energetiku i mobilnost Leonore Gevesler rekla je da zatvaranje predstavlja „istorijski korak“.

– Do 2030. čemo preći 100% na zelenu energiju – dodala je ona.

Austrija je završila sa loženjem uglja i podržava upotrebu obnovljive energije i novi evropski zeleni dogovor, rekla je direktorka Evrope bez uglja Katrin Gutman. Kako je dodala, potez Austrije je dokaz da napuštanje uglja, uprkos značajnim izazovima, nije usporilo.

Evropa bez uglja (Europe Beyond Coal) je alijansa organizacija civilnog društva, čiji je cilj da se Evropa oslobodi uglja do 2030. godine.

Ipak, ukazuju aktivisti, Austrija još nije potpuno bez uglja. Naime, visoke peći čeličane Vestalpine sada su najveći emiter CO2 u zemlji, rekao je analitičar klimatskog tink-tenka Ember Dejv Džons.

Aktivisti Evrope bez uglja pozdravili su i potez Švedske.

– To što se Švedska osobodila uglja u istoj nedelji kad i Austrija ukazuje na jasnu silaznu putanju uglja u Evropi – rekla je Gutman.

Stokholmska kompanija Exergi AB, koja je zatvorila potrojenje na ugalj, saopštila je da joj je cilj da cela njena proizvodnja potiče iz obnovljive ili reciklirane energije.

Očekuje se da još šest evropskih zemalja prestane sa proizvodnjom struje iz uglja do 2025. godine – Francuska 2022., Slovačka 2023., Velika Britanija 2024. i Irska i Italija 2025, godine, prema organizaciji Evropa bez uglja. U toj grupi je bila i Švedska, ali je ona ispunila planove pre roka.

Za njima će ići Grčka, 2028. godine, Holandija i Finska 2029. i Mađarska i Danska 2030.

Kako prenosi EURACTIV.com, trenutno se o zaustavljanju proizvodnje struje iz uglja razgovara u Češkoj, Španiji i Severnoj Makedoniji.

Nemačka je pak najavila da će zatvoriti sve elektrane na ugalj do 2038. godine. To bi trebalo da bude zvanično potvrđeno zakonom.

E2 portal   (Beta)