BEČ POSTAJE JOŠ „ZELENIJI“

Sadnja biljaka puzavica koje oplemenjuju fasade i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zagrevanja i smanjuje pojavu takozvanih urbanih toplotnih ostrva. Zbog toga je bečka gradska uprava odlučila da poveća subvencije za ozelenjavanje zgrada sa pređašnjih 100.000 eura na 500.000 eura godišnje. Pojedinačni iznosi zavise do toga šta građani žele da „ozelene“ pa tako za sadnju biljaka na fasadi mogu da dobiju 5.200 eura, u unutrašnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a na krovu i do 20.200 eura.

Među pozitivnim efektima ove mere je i ugodnija gradska mikroklima u kojoj takve fasade deluju kao prirodni klima uređaji. Dok njihove biljke leti sprečavaju jako zagrevanje spoljašnjih zidova, zimzelene puzavice deluju kao izolacija u zimskim mesecima i tako smanjuju troškove grejanja. Biljke uz to imaju i zaštitnu funkciju jer štite fasadu od jakih kiša i ultraljubičastog zračenja. Treba istaći i njihov pozitivan uticaj na zdravlje jer se u njihovom lišću sakupljaju čestice prašine, veže ugljen-dioksid i proizvodi kiseonik, a predstavljaju i životni prostor za razne životinjske vrste, što je važno za biodiverzitet.

Osim pomenutih subvencija za ozelenjavanje, gradskim opštinama je na raspolaganju i dodatnih 2,3 miliona eura za borbu protiv posledica klimatskih promena, a oni se ulažu u brojne projekte. Sistem za prirodno odvodnjavanje kišnice, podne fontane i česme samo su neki od primera koji Beč čine „cool“ gradom.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)