U NEMAČKOJ ZABRANJENA UPOTREBA PLASTIČNIH KESA

Nemačka vlada usvojila je Predlog zakona o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji, pri čemu su izuzete kesice za pakovanje voća i povrća. U slučaju kršenja zakona predviđene su kazne do 100.000 EUR.

– Plastične kese su simbol bespotrebnog trošenja resursa. Za njihovu proizvodnju je potrebna nafta, a u upotrebi su svega nekoliko minuta i često završe u prirodi, gde su potrebne godine da se razgrade“ – izjavila je nemačka ministarka životne sredine Svenja Šulc, prilikom predstavljanja zakona.

Ona je navela da je upotreba plastičnih kesa drastično smanjena od 2016. godine, kada su Vlada i predstavnici maloprodaje postigli dogovor o njihovom manjem korišćenju i to sa 70 komada po stanovnika 2015. godine na 20 komada 2018. godine, prenela je Hina.

– Zabrana bi trebalo da rezultira time da upotreba plastičnih kesa bude svedena na nulu“ – naglasila je Šulc.

Zabrana se ne odnosi na kese debljine ispod 15 mikrometra, što znači da njoj ne podležu kese koje se u maloprodaji upotrebljavaju za pakovanje voća i povrća.

Šulc je objasnila da se od zabrane za ove vrste kesa odustalo zato što bi dodatno industrijsko pakovanje voća i povrća izazvalo još veću gomilu plastičnog otpada. Od zabrane su izuzete i kese za smeće.

Odluku Vlade mora da potvrdi nemački parlament, Bundestag.

E2 portal   (Tanjug)