PAMETNI GRAD U ŠUMI

Italijanski arhitekta Stefano Boeri otkrio je planove za pametni grad u Kankunu, u Meksiku, sav u šumi.

Njegov dizajn je zamišljen kao “pionir” ekološki efikasnijeg razvoja. Smart Forest City Cancun bi trebalo da bude izgrađen na lokaciji od 557 hektara u blizini meksičkog grada. Prema rečima arhitekte, on će sadržati 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća.

“Ovo je botanička bašta u savremenom gradu zasnovana na nasleđu Maja i njihovom odnosu sa prirodnim i svetim svetom”, kazao je Boeri. “To je urbani ekosistem u kom su priroda i grad isprepleteni i deluju kao jedan organizam”.

Njegov projekat je deo koncepta gradova sačinjenih od nebodera prekrivenih biljkama, gde je obilje zelenila namenjeno čišćenju okruženja. Boerijeva firma se nada da će taj projekat biti usvojen umesto ogromnog tržnog centra i da će ponovo prekriti šumom mesto koje je za potrebe gradnje hotela pretvoreno u kamenolom.

“Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim baštama, zelenim krovovima i fasadama, ovim površinama ćemo vratiti prirodni izgled i savršenu ravnotežu između zelenila i tragova gradnje”, izjavio je arhitekta.

Ovaj pametni grad apsorbovaće 116.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Grad bi bio izgrađen uz potpuno poštovanje prema privatnosti njegovih stanovnika. Senzori raspoređeni unutar građevina prikupljali bi i delili relevantne informacije koje bi se analizirale i pretvarale u predloge za unapređenje svakodnevnog života.

Boeri je ranije predstavio plan za zagađene kineske gradove – da ih popuni kulama popločanim od vrha do dna u zelenilu. Pored estetske privlačnosti, objekti pokriveni biljkama upijaju ugljen-dioksid i fine čestice iz atmosfere, čineći vazduh daleko sigurnijim za disanje. Ovaj arhitekta već je izgradio malu “vertikalnu šumu” u svojoj rodnoj Italiji.

E2 portal  (Energetika.ba)