SOLARNA ELEKTRANA EPS-A NA TARI ISPUNJAVA PLANOVE PROIZVODNJE

EPS-ova fotonaponska elektrana „Brana Lazići“, koja funkcioniše u okviru hidroelektrane „Bajina Bašta“, za devet meseci ove godine proizvela je više od 320.000 kilovat-sati električne energije od energije sunca, rečeno je pre nekoliko dana, novinarima tokom oblaska EPS-ove elektrane na Drini.

Solarna elekrana „Brana Lazići“, čija je snaga 330 kilovata, sastoji se od 1.152 panela, a objekat čija je površina 5.700 kvadratnih metara nalazi se na 880 metara nadmorske visine, u neposrednoj blizini jezera Zaovine na planini Tari.

Prošle godine ova solarna elektrana EPS-a proizvela je 275.873 kWh zelene električne energije, a kako je rečeno, već nekoliko godina proizvodni rezutati su joj u okviru planiranih maksimuma.

Solarna elektrana „Brana Lazići“ rezultat je rada tima inženjera „Drimsko-Limskih HE“ koji su prve aktivnosti za njenu izgradnju počeli 2014. godine, kada su pronašli odgovarajuću lokaciju i dali idejno rešenje.

Tehničku i projektnu dokumentaciju uradio je Institut „Mihajlo Pupin – Automatika“ a aktivnovnošću zaposlenih hidroelektrane „Bajina Bašta“ adaptiran je teren, izgrađen objekat za smeštaj opreme, postavljene čelične konstrukcije i na njih ugrađeni solarni paneli kineskog proizvođača, i izvršeno priključivanje elektrane.

E2 portal – Tanjug