BEČ PROMOVIŠE AMBALAŽU ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU

Prepunjene kante za vreme korona krize su nam pokazale koliko otpadaka mi u stvari proizvodimo. Putem inicijative „Wenigermist“ (manje smeća), Beč objavljuje savete za izbegavanje pakovanja za jednokratnu upotrebu i na taj način dodatno pospešuje efikasno upravljanje otpadom.

Trošak sirovina i energije za proizvodnju ambalaže za jednokratnu upotrebu je previsok u odnosu na njen kratki životni vek. Srećom, danas postoji mnoštvo načina kako izbeći pakovanja u svakodnevnom životu. Među najvažnija pomagala spadaju na primer mrežice za višekratnu upotrebu. Njih možete koristiti prilikom kupovine povrća, voća ili peciva, a kroz mrežice se na kasi jasno vide sadržaj i količina.

Pored toga tu su i naši verni prijatelji cegeri i druge platnene kese, koje u poslednje vreme sve češće viđamo. Pogodni su za kupovinu heba, ali i testenine i pirinča. Transportne kutije od čvrste plastike ili stakla su savršene za kupovinu mlečnih i mesnih proizvoda, a njihova stalna upotreba olakšava i raspored u frižideru.

Bečki supermarketi su zbog toga u svoju ponudu uvrstili višekratnu ambalažu i namirnice u rinfuzi. Inicijativa “Wenigermist.at” na društvenim mrežama redovno objavljuje savete za život sa manje ambalaže, a na zvaničnoj webstranici i popis supermarketa, u kojima je moguća kupovina na ovaj način.

U Austriji svake godine nastane oko 1,4 miliona tona plastike, a u Evropskoj Uniji oko 25 miliona tona. Neke od mera za smanjenje zagađenja se ogledaju u promociji reciklaže, ali u konkretnim zabranama, kao na primer zabrani plastičnih slamki i jednokratnog pribora za jelo. Pored toga, od 2020. godine u Austriji važi zabrana upotrebe mikro plastike u kozmetičkim i higijenskim proizvodima, kao i zabrana plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

E2 portal   (EurocommPR)